AcasăNewsBoris face bine, spre deosebire de englezi

Boris face bine, spre deosebire de englezi

Fără lider, fără strategie, Marea Britanie intră în cea mai gravă criză a pandemiei

O țară întreagă a respirat ușurată când Boris Johnson a fost externat din spital. Și cu un motiv întemeiat – în ciuda insistențelor zilnice  ale oficialilor că premierul era în „spirit bun”, chiar el a recunoscut că a trecut pe lângă moarte. În schimb, Regatul Unit rămâne pe perfuzii, cu un Johnson aflat în covalescență, guvernul raportează peste 11.000 de victime Covid-19  și este pus în fața lipsei  de echipamente medicale.

Fără lider, fără strategie, Marea Britanie intră în cea mai gravă criză a pandemiei

“Prim-ministrul se concentrează pe recuperare, nu lucrează în acest moment”, a afirmat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson. În acest timp, gestionarea crizei revine guvernului, sub direcţia ministrului de externe Dominic Raab. Apoi, Ministerul Sănătăţii a raportat o creştere cu 717 a numărului de decese, care au ajuns la un total de 11.329. În acelaşi timp, bilanţul cazurilor de infectare s-a majorat cu 4.342, ridicând numărul total la 88.621. Guvernul este scindat în acest moment între miniştrii care susţin o prelungire pentru scurt timp, până în  7 mai (printre ei, ministrul de interne Priti Patel, cel de finanţe, Rishi Sunak, sau cel al comerţului, Alok Sharma), şi cei care pledează, precum ministrul sănătăţii, Matt Hancock, pentru mai mult de trei săptămâni.

UE a comandat măști și mănuși, Marea Britanie ioc

Englezii au  ratat șansele de a lua parte la un sistem european pentru a cumpăra echipamente de protecție personală (PPE) în vrac. UE a comandat măști, halate și mănuși în valoare de 1, 5 milioane de euro, dar guvernul britanic nu a luat parte la niciuna dintre cele trei runde de discuții (începute în 19 martie!) privind achizițiile, pe motiv că nu a primit un… e-mail de invitație. Deși a fost o eroare tehnică (adresa era învechită) oficialii Londrei au ignorat și în 25 martie o nouă sesiune de discuții. Aroganță, inconștiență sau ambele. Aproximativ 25 de țări europene (mai puțin UK) și opt companii sunt implicate în schema comună de achiziții PPE, iar primele livrări ar putea fi primite în câteva zile. Timp de săptămâni, guvernul Johnson a insistat că obiectivul său principal a fost acela de a reduce la minimum presiunea asupra Serviciului Național de Sănătate (NHS). Dar în spitalele care se luptă cu focarul, imaginea nu este atât de optimistă.

Sindicatele reprezentând medici, asistenți medicali și lucrători de îngrijire se plâng că nivelul echipamentului personal de protecție de care au nevoie nu este livrat în cantități suficiente, context în care Colegiul Regal de Asistență a emis instrucțiuni conform cărora personalul medical are  dreptul să refuze să lucreze. O situație gravă pentru pacienți, solicitat să-și ceară scuze personalului NHS, Dominic Raab s-a făcut că plouă.

Moartea, cu o tură înaintea testelor

Deși a văzut cu groază ce se întâmplă în Italia și Spania, Marea Britanie  a preferat să nu crească capacitatea de testare și a fost reticentă să impună tipul de măsuri de distanțare socială care au fost puse în aplicare rapid în alte părți. „Mi se pare uimitor faptul că testarea, urmărirea contactelor și izolarea nu au făcut parte din niciunul dintre scenariile guvernului. S-a preferat un răspuns bazat pe numere și modele științifice – mai degrabă decât pe principiile tradiționale ale sănătății publice”, comentează Gabriel Scally, epidemiolog la Royal Society of Medicine.

A trecut abia o săptămână de când Marea Britanie a anunțat planurile de a-și crește capacitatea de testare  la 100.000 până la sfârșitul lunii aprilie (de la 18.000 în present), după ce chiar și loialiștii lui  Johnson au criticat abordarea în ceea ce privește testarea în comparație cu țări precum Germania. „Nu văd cum vom ajunge la 100.000 de teste pe zi, dacă nu creștem dramatic capacitatea de testare. De asemenea, merită menționat faptul că și alte țări vor dori să își crească capacitatea, astfel încât aceasta va pune o povară masivă pentru companiile care produc kituri de testare”, a explicat  Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie la Universitatea din Reading.

Londra subliniază faptul că testarea sa asupra lucrătorilor din sănătate și a familiilor acestora a crescut dramatic în ultima săptămână sau cam așa ceva. Cu toate acestea, atunci când Johnson va reveni  la muncă, s-ar putea să constate că publicul este mai puțin înclinat să creadă orice relatare guvernamentală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
336 afisari

1 COMENTARIU

  1. Chiar credeti ca a fost pe pat de moarte…..teatru ieftin britanic….sa dea greutate deciziilor nerusinate de gulag….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger