AcasăNewsBOR pierde padurile Bucovinei

BOR pierde padurile Bucovinei

Dupa 16 ani de litigii, Regia Nationala a Padurilor-Romsilva castiga definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei: peste 160.000 de hectare de padure din judetul Suceava raman in proprietatea statului.

Finalul acestui proces-mamut, desfasurat de-a lungul anilor in mai multe instante din tara, inseamna o  batalie pierduta de Arhiepiscopia Sucevei si de conducatorul ei, IPS Pimen.

Scurt istoric: initial, fundatia publica Fondul Bisericesc a fost detinuta de Imperiul Austriac, iar dupa unirea Bucovinei cu Romania, in 1918, statul roman a preluat drepturile si patrimoniul institutiei, redenumita  FBORB. Dupa 1948, regimul comunist a pus gheara pe acest patrimoniu si a desfiintat fundatia, ca persoana juridica. Prin anii 2000, Guvernul Nastase reinfiinteaza Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, insa ca o fundatie privata, condusa de IPS Pimen. Desi prelatul a deschis nenumarate procese impotriva statului roman, motivand ca cele 166.000 de hectare de padure, drumuri forestiere si peste 100 de cladiri din regiune, tin de Fondul confiscat de comunisti, Curtea de Conturi a explicat ca noul Fond Bisericesc este o fundatie privata si nu a avut in proprietate domeniile revendicate.

author avatar
Bogdan Borcea
623 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger