AcasăNewsBOR devine ring de box. Răspuns năucitor al lui IPS Teodosie pentru...

BOR devine ring de box. Răspuns năucitor al lui IPS Teodosie pentru Patriarhul Daniel

BOR devine ring de box. Răspuns năucitor al lui IPS Teodosie pentru Patriarhul Daniel

După ce o scrisoare trimisă de Sfântul Sinod al Patriarhiei Române l-a criticat aspru pe arhiepiscopul Tomisului, autor al multor declarații controversate și al sfidării regulilor împotriva pandemiei, IPS Teodosie îi dă replica Patriarhului Daniel.

Teodosie este criticat în termeni foarte duri de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii: Răzvrătire, sfidează Patriarhia, atitudine provocatoare, permite doctorate plagiate. Plus acuzații că nu-și plătește facturile de aproape jumătate de milion de lei

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit, potrivit răspunsului oficial consultat de G4Media.ro. Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod „din încredințarea” Patriarhului Daniel, și constituie un rechizitoriu dur față de comportamentului arhiepiscopului de Tomis.

ÎPS Teodosie a declarat, vineri că „nu se dezice” de faptele sale, că a avut o atitudine creștină și că singura „sancțiune” de care se teme este cea a lui Dumnezeu.

„Doar Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni”

Teodosie a spus că a cerut avansarea la cererea credincioșilor și că are inclusiv scrisori din diaspora pentru acest lucru. Arhiepiscopul Tomisului adaugă că, prin atitudinea sa în timpul pandemiei „a avut o atitudine creștină”.

„Aveam cu mine mii de oameni, nu pentru mine nu pentru a deveni vedetă. Eu am vrut să fiu în rugăciune și voi fi și după pandemie. Am decis să slujesc Sfânta liturghie în fiecare zi, ce e rău în asta?”, a spus el, citat de Digi 24.

„Eu nu mă dezic de ce am făcut, am avut o atitudine creștină, de apărare a dreptei credințe. A apăra dreapta credință e un lucru pozitiv și, iată, credincioșii m-au urmat. Eu am vorbit în numele lui Dumnezeu, nu am vorbit de capul meu”, a adăugat prelatul.

Întrebat dacă se teme că va fi sancționat de conducerea BOR, arhiepiscopul a răspuns: „Nu vorbim de sancțiuni, vorbesc de ce e pozitiv. Doar Dumnezeu poate să îmi dea sancțiuni, numai de sancțiunea lui Dumnezeu mă tem”.

„Dacă Dumnezeu va voi, va fi mitropolie”

El a spus că nu intenționează să se retragă și că nu crede că solicitarea de ridicare în rang a arhiepiscopiei a fost refuzată din cauza comportamentului său. „Dacă Dumnezeu va voi, va fi mitropolie”, a adaugat el. Totuși, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, ÎPS Teodosie a spus că nu este interesat să devină patriarh al BOR.

„Am reacționat cu rugăciune, ştiu că Dumnezeu este Adevărul suprem și ne va ajuta să punem Adevărul în lumină. Am făcut astăzi referire la Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ei au dorit să descopere crucea, cel mai important semn al creștinismului. Și noi am dorit să ne descoperim istoria, de aici de la Dobrogea, o istorie atât de obscură pe care nu o cunoșteam (…)Am avut o atitudine creștină de apărare a dreptei credințe. A apăra dreapta credință nu este un lucru negativ, ci pozitiv. Iată, credincioșii m-au urmat”, a continuat ÎPS Teodosie, citat de Antena 3.

Întrebat de jurnaliști dacă va continua demersurile pentru înființarea unei mitropolii la Constanța, Teodosie a confirmat.

„Da, bineînțeles, cum să nu fac demersuri. Pentru că stă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, cum să nu mărturisesc mai departe adevărul, dacă nu mărturisesc însemnează că încep să mor, pentru că a mărturisi însemnează viață”.

 

 

author avatar
Tudor Borcea