AcasăNewsBoom petrolier in SUA

Boom petrolier in SUA

Donald Trump si-a tinut promisiunile privind forta si dominatia energetica americane

Productia americana de petrol va depasi 10 milioane de barili pe zi, in special datorita exploatarilor de sist, depasind un precedent record inregistrat in 1970, si apropiindu-se de previziunile autoritatilor de 11 millioane de barili pe zi la finele lui 2019, o productie echivalenta cu cea a Rusiei, lider mondial.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> si a tinut promisiunile privind forta si dominatia energetica americane

Temerile penuriei de petrol declansate de crizele petroliere din anii 70 sunt uitate in SUA, facand loc strategiei de ”dominatie energetica” mondiala a Washingtonului. Cu consecinte pozitive pentru economia americana, pentru locurile de munca si pentru inlocuirea carbunelui cu gaz de sist in centralele electrice.

MOORPARK CA SEPTEMBER 23 Smoke blows past oil wells at sunset on the eastern flank of the 16000 plus acre Guiberson fire burning out of control for a second day as Red Flag warnings continue in southern California on September 23 2009 near Moorpark California A Red Flag warning means critical wildfire weather based on a combination of high temperatures low humidity and Santa Ana winds is occurring Several large wildfires broke out in triple digit temperatures on the first of Red Flag warnings Photo by David McNewGetty Images

Producatorii americani si-au demonstrat capacitatea de a surmonta dificultati precum razboiul preturilor declansat de Organizatia tarilor exportatoate de petrol (Opep) care a scazut pretul titeiului de la 100 de dolari barilul, in 2014, la mai putin de 27, la inceputul lui 2016. SUA exporta 1,7 milioane de barili pe zi si au capacitatea sa exporte echivalentul a 110 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Cererea internationala si cresterea productiei in zone din vestul Texasului sau Dakota de Nord au antrenat construirea a mii de kilometri de oleodocturi  si gazoducturi suplimentare, peste 40.000 de km, in perioada 2012-2016. Pe de alta parte, companiile petroliere au folosit cele mai noi tehnologii, inclusiv inteligenta artificiala, in activitatile extractive, reducand costurile si sporind profiturile. Mult timp teren pe care au jucat aventurieri deveniti miliardari, productia de petrol si de gaz de sist beneficiaza din ce in ce mai mult de interesul unor giganti precum Exxon Mobil sau Chevron.

author avatar
Tudor Borcea
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger