AcasăNewsBombele americane din din Turcia, o ruleta ruseasca

Bombele americane din din Turcia, o ruleta ruseasca

Securitatea armelor de la Incirlik se poate schimba peste noapte

50 de bombe nucleare de tip B-61, stocate de Statele Unite la baza aeriana de la Incirlik, nu departe de frontiera siriana, risca sa ajunga pe manile ”teroristilor” sau altor ”forte ostile”, se arata intr-un raport, publicat ieri, al Stimson Center.

Securitatea armelor de la Incirlik se poate schimba peste noapte

Raportul in cauza pune in alerta comunitatea internationala cu privire la o ”amenintare de mare amploare”. Siguranta acestui arsenal nuclear situat la 110 kilometri de Siria a fost clasificata de lunga durata, insa tentativa de lovitura de stat din Turcia din 15 iulie a relansat temerile cu privire la protectia a nu mai putin de 50 de arme nucleare care se afla depozitate in subsolurile bazei aeriene de la Incirlik. ”Este imposibil de stiut daca Statele Unite ar putea mentine controlul asupra acestor arme in caz de razboi civil prelungit in Turcia”, isi arata ingrijorarea autorii raportului. Baza aeriana de la Incirlik reprezinta un punct strategic pentru Coalitia internationala condusa de SUA ce lupta impotriva gruparilor teroriste din Orientul Mijlociu, in special contra Statului Islamic, pentru ca ofera acces rapid la tinte din Irak si din Siria. Insa, in martie, Pentagonul a ordonat, din ratiuni de securitate, evacuarea familiilor militarilor si a personalului civil stationate in sudul Turciei. Pe de alta parte, in urma puciului esuat din 15 iulie, comandantul turc al bazei de la Incirlik a fost arestat, odata cu sute de alti militari de grad inalt, judecatori si procurori acuzati de Ankara ca au sustinut tentativa de lovitura de stat. ”Din punct de vedere al securitatii, a stoca aproximativ 50 de arme nucleare americane la baza aeriana Incirlik echivaleaza cu a juca ruleta ruseasca”, a afirmat unul din autorii raportului amintit, Laicie Heeley. ”Exista garantii dar acestea sunt numai dispozitive de protectie, ele nu elimina riscul. In cazul unei situatii precum o lovitura de stat, nu putem afirma cu certitudine ca vom fi capabili sa mentinem controlul”, a avertizat Heeley.

Pentagonul tace

Armele nucleare stocate la Incirlik reprezinta un principal factor de disuasiune in fata Rusiei dar si pentru a demonstra angajamentul american in cadrul NATO, alianta militara in care Turcia este membru istoric. Dupa puciul ratat din Turcia, dezbaterea cu privire la siguranta acestui arsenal s-a reaprins in SUA. ”Chiar daca am evitat pana acum o catastrofa, avem numeroase dovezi ca securitatea armelor americane stocate in Turcia se poate schimba literalmente peste noapte”, si-a aratat ingrijorarea Steve Andreasen, fost director al Apararii si controlului armelor al Consiliului national de securitate al Casei Albe, in Los Angeles Times. Kori Schake (institutul Hoover) a explicat pentru New York Times, ca aceste arme ”nu pot fi utilizate fara coduri, fiind imposibil sa fie activate fara autorizatie”. ”Faptul ca aceste arme nucleare sunt stationate in Turcia nu le face vulnerabile, chiar daca aceasta tara ar deveni ostila Statelor Unite”, a temperat Schake. Interogat cu privire la concluziile raportului Stimson Center, Pentagonul a raspuns: ”Nu comentam locatia activelor strategice”, precizand ca au fost luate ”masuri adecvate” pentru asigurarea personalului si a ”instalatiilor”. Ingrijorarile cu privire la baza de la Incirlik fac parte dintr-un capitol mai larg al raportului Stimson Center, referitor la programul de modernizare nucleara a Pentagonului pentru care Washington va cheltui mai multe miliarde de dolari pentru a-si upgrada arsenalul.

Ultimatumul Ankarei

”Poporul turc este traumatizat” dupa puciul din 15 iulie, iar europenii ”ne umilesc in loc sa ajute Turcia”, a lansat seful diplomatiei turcesti, Mevlut Cavusoglu.

Din octombrie, ori ridicati vizele, ori rupem acordul cu UE!

Deplangand inghetarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana si a discutiilor cu privire la scutirea de vize pentru cetatenii turci, Cavusoglu a amenintat din nou ca va rupe acordul cu Uniunea Europeana privind limitarea migratiei daca turcii nu vor primi, incepand cu octombrie, vize pentru a calatori in spatiul comunitar. Mevlut Cavusoglu a aratat ca Ankara a muncit ”ca putine tari pentru a indeplini conditiile de aderare la UE” dar nu a primit in schimb decat ”amenintari, insulte si un blocaj total” din partea celor 28. ”Ma intreb: ce crime am comis noi? Pentru ce aceasta ostilitate?”, a urmat Cavusoglu, care deja acuzase UE ca a ”raspandit” sentimente anti-europene in Turcia, ”favorizand” si chiar ”incurajandu-i” pe autorii puciului. ”Este clar: vom aplica toate acordurile impreuna sau, daca nu, vom lasa totul deoparte”, a declarat Cavusoglu, intrebat cu privire la eventualitatea ca Turcia sa lase din nou sute de mii de persoane sa ia calea Mediteranei, incepand cu octombrie, pentru a ajunge in Europa. Deja tensionate de cateva luni, relatiile UE-Ankara s-au deteriorat si mai mult urmare a tentativei de lovitura de stat din 15 iulie, soldata cu un val de epurari a caror amploare i-a socat pe europeni, presedintele Recep Erdogan amenintand iar cu esuarea acordului migratoriu daca ridicarea vizelor pentru cetatenii Turci nu va fi garantata de UE.

author avatar
Catalin Dumitrescu
726 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger