Azerbaidjan și Armenia, două țări vecine aflate în conflict în regiunea disputată Nagorno-Karabah, au raportat noi confruntări între forțele lor de frontieră marți dimineață. Baku a declarat că a suferit pierderi în rândul militarilor săi.
Armenia și Azerbaidjanul au raportat marți confruntări de amploare la graniță, soldate cu moartea unor trupe azere, în cea mai recentă izbucnire a violențelor între cele două țări inamice.
Bombardamente masive, atacuri cu drone
De la sfârșitul războiului din 2020 dintre Erevan și Baku din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, au fost raportate frecvente schimburi de focuri de armă de-a lungul frontierei comune.
„Marți, la ora 00:05 (20:05 GMT), Azerbaidjanul a lansat un bombardament intensiv cu artilerie și arme de foc de calibru mare împotriva pozițiilor militare armene în direcția orașelor Goris, Sotk și Jermuk”, a declarat Ministerul Apărării din Armenia. Acesta a precizat într-o declarație că Azerbaidjanul a folosit, de asemenea, drone, informează France 24.
La rândul său, ministerul azer al apărării a acuzat Armenia de „acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor Dashkesan, Kelbajar și Lachin de la graniță, adăugând că pozițiile armatei sale „au fost supuse la focuri de armă, inclusiv de mortiere”. „Există victime în rândul militarilor azeri”, a raportat ministerul, fără a oferi cifre.
Săptămâna trecută, Armenia a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldații săi într-un schimb de focuri la frontieră. În august, Baku a declarat că a pierdut un soldat, iar armata din Karabah a declarat că doi dintre soldații săi au fost uciși și mai mult de o duzină au fost răniți.
Cele două țări au purtat două războaie – în anii 1990 și în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Șase săptămâni de lupte în toamna anului 2020 s-au soldat cu peste 6.500 de morți și s-au încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia.
Ca parte a acordului, Armenia a cedat un teritoriu pe care îl controla de zeci de ani, iar Moscova a trimis aproximativ 2.000 de pacificatori ruși pentru a supraveghea armistițiul fragil. În cadrul discuțiilor mediate de UE la Bruxelles în mai și aprilie, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pașinian au convenit să „avanseze discuțiile” privind un viitor tratat de pace.
Armenia este primul popor crestinat si frati de religie si vecini cu rusii care i-a abandonat si i-a lasat prada musulmanilor de azeri, inca de peste 10 ani.
Și ce dacă este „primul” creștinat? Ce însemnătate are asta?
are si inca foarte mare. sunt primii care l-au primit pe Hristos deci credinta lor a fost mare
Barbu are dreptate, și care-i problema dacă e primul popor creștinat? Conflictul n-are treabă cu religia, ci cu banii, la fel ca toate războaiele și cruciadele „religioase” din istorie.
Sau ar trebui acuma să ragă cu toții și slava Armenia și să-i transforme și pe ăia în supereroi planetari?
Rahat.
Barbu are dreptate doar cand e cu plua in gura !