AcasăNewsBombardamente la frontiera intre cele doua Corei

Bombardamente la frontiera intre cele doua Corei

Phenianul a bombardat, ieri, o unitate a armatei sud-coreene, in partea occidentala a frontierei care desparte peninsula, a informat agentia sud-coreeana Yonhap, citand surse militare.

Seulul a ripostat cu „zeci de obuze de 155 mm”. Potrivit mass-media, tirul nord-coreean a fost declansat la ora locala 16.00 si a vizat un megafon plasat in partea de sud a frontierei, in conditiile in care Phenianul a acuzat sudul ca a reluat propaganda impotriva regimului lui Kim Jong-un folosind megafoane indreptate in directia nordului.

Ministerul Apararii sud-coreean a anuntat ca, dupa ce a detectat o racheta trasa din partea nordului deasupra frontierei militarizate care divizeaza cele doua Corei, sudul a replicat cu „zeci de obuze”. Aceste schimburi de focuri intervin dupa cresterea tensiunilor in peninsula, in special in urma unui atac cu mine antipersonal imputat de Seul Phenianului dar si in urma inceperii unui amplu exercitiu militar comun SUA-Coreea de Sud.

„Racheta a aterizat pe teritoriul nostru insa nu a atins nici o tinta militara”, a declarat un purtator de cuvant al armatei sud-coreene pentru AFP. Potrivit primelor informatii, nu exista nici pagube materiale si nu s-a inregistrat nicio victima. Ca represalii, unitatile sud-coreene „au lansat zeci de obuze de calibrul 155 mm” in directia locului de unde „armata nord-coreeana a atacat”, a comunicat Ministerul Apararii de la Seul.

Presedintele sud-coreean, Park Geun-hye, a convocat, ieri, Consiliul de securitate nationala. „Am ridicat nivelul de alerta si supraveghem cu atentie miscarile armatei nord-coreene”, se mai precizeaza in comunicat. Un reprezentant al autoritatilor locale din regiunea Yeoncheon, la 16 kilometri nord de Seul, a declarat pentru AFP ca locuitorii mai multor sate frontaliere au primit ordin de evacuare.

Exercitiul anual americano-sud coreean, Ulchi Freedom, denuntat de Phenian, se bazeaza pe o simulare a unei invazii a Coreei de Nord inclusiv prin folosirea armamentului nuclear. El a fost prezentat de Washington si de Seul avand un caracter pur defensiv insa Phenianul l-a condamnat cu virulenta drept o provocare si o repetitie generala de invazie asupra propriului teritoriu. Ultimul atac direct impotriva Coreei de Sud dateaza din decembrie 2010, cand Phenianul a bombardat insula sud-coreeana Yeonpyeong, omorand doi militari si doi civili. Seul a replicat cu artilerie asupra pozitiilor nord-coreene, alarmand comunitatea internationala cu posibilitatea declansarii unui conflict de amploare in peninsula.

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger