AcasăNewsBombă! Polițiștii au răscolit 20 de case ca s-o găsească pe Alexandra

Bombă! Polițiștii au răscolit 20 de case ca s-o găsească pe Alexandra

Doar patru polițiști pe noapte patrulează în orașele de peste 60.000 de locuitori

Ultimele informații din cazul morții cumplite a Alexandrei Măceșanu arată că polițiștii din Caracal, disperați că nu au o localizare exactă, au  făcut percheziții în 20 de case din cartierul vizat, din care doar la  patru cu mandat. La ultima percheziție, care era chiar casa criminalului, procurorul le-a ordonat polițiștilor să aștepte până dimineață, convins fiind că și de data aceasta nu vor găsi nimic.

Doar patru polițiști pe noapte patrulează în orașele de peste 60000 de locuitori

Avalanșa de informații și declarații din spațiul public referitoare la crima care a cutremurat o țară întreagă a creat o confuzie și mai mare. Autoritățile se contrazic și se învinovățesc reciproc, iar demisiile celor aflați la conducerea instituțiilor responsabile se țin lanț. Singura certitudine de nezdruncinat este impotența tuturor structurilor din Poliție și magistratură. Și, mai mult decât atât, până acum, niciun personaj participant la gestionarea cazului de dispariție nu își asumă vreo responsabilitate sau vreo vină, fapt care stârnește și mai mult indignarea opiniei publice. ”Sunt foarte multe informații contradictorii și speculații pe marginea acestui subiect. Eu sunt omul probelor și aștept probele. Eu am vorbit cu polițistul de acolo și mi-a spus clar că a vorbit de două ori cu Alexandra și toate operațiunile pe care le-a făcut.  El, la două minute după ce a vorbit cu Alexandra, a sunat la Caracal, pentru că el a dirijat informația acolo unde a spus fata că este. Operatorul nostru este din Slatina, nu din Caracal. Chestia cu <<ții linia ocupată>> s-a produs pentru că trebuia să transmită la Caracal ceea ce i-a spus Alexandra, ca să plece după ea.

Peste 1000 de polițiști din țară au fost detașați pe Litoral

I-a spus închide, că eu sun acolo și te resun eu, ca să poată să vorbească la Caracal. Fata trebuia căutată de echipajele de Poliție din Caracal, nu din Slatina. În logica aceasta a funcționat, nu că a respins-o. A transmis informația ofițerului de serviciu din Caracal, care s-a dus să verifice adresa pe care i-a dat-o fata din cartea de vizită. Uitați-vă la desfășurarea evenimentelor și veți vedea că polițiștii s-au dus în două-trei minute la acea adresă. Dacă Gheorghe Dincă era în vizorul procurorilor sau polițiștilor s-ar fi dus direct la el. Suspect nu era clar, nu exista o urmărire penală pe numele lui. Îl verificau prima oară, dacă era în cercul de suspecți, și eu presupun că nu era, pentru că atunci când s-a format celula de criză a fost și un procuror DIICOT, care avea dosarul cu dispariția Luizei”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Ezitare neînțeleasă a procurorului

Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, ne spune că, de fapt, în ziua de 25 iulie, polițiștii au intrat în 20 de locuințe, din care doar în trei au avut mandat. ”De la momentul apelurilor Alexandrei, polițiștii din Caracal au verificat informații, au pătruns în 20 de locuințe și au verificat toți suspecții din zonă pe trafic de minori care erau cunoscuți în evidențele Poliției.  Momentul emoției puternice este cel de vineri noapte, când nu se pătrunde în locuință, pentru că procurorul a insistat să nu se intre și s-a creat acea bâlbă. Nu l-am înțeles și nu-l înțeleg nici acum, de ce nu a zis da, domnule, să intrăm, să verificăm, că erau 25 de polițiști, eventual mai chemam de acasă. Ai noștri au insistat, ăla a zis nu și știți cum este acolo, când era o acțiune controlată de Parchet.

Criminalul Alexandrei nu a făcut parte din cercul de suspecți

Eu cred că acolo a fost o chestie de profesionalism al procurorului, care nu a dat curs solicitărilor polițiștilor, era și un polițist de la judiciar acolo, care a insistat, în mod repetat, să le dea voie să intre. Procurorul le-a spus că au intrat în atâtea locuințe și nu au găsit nimic și era ziuă, dar să mai intre într-una noaptea și să nu găsească nimic. Cam asta a fost logica procurorului. Teoretic, juridic, poți intra dacă i se pune cuiva viața în pericol, dar la ora aceea erau luminile stinse, nu zgomote, nu țipete, nu larmă, nimic care să îmi indice mie că acolo se punea în primejdie viața”, a mai precizat Dumitru Coarnă.

Fără oameni, fără mașini, fără legislație

Sindicaliștii din Poliție spun că acest caz a scos la iveală toate neajunsurile și neregulile din sistem, de la problemele legislative, de subfinanțare a Ministerului de Interne până la numărul insuficient de polițiști din țară.  ”Părinții Alexandrei au venit în seara de 24 iulie la Poliția din Dobrosloveni, unde locuiesc ei. Acolo avem o singură patrulă pe șase comune cu 28 de sate, cu o suprafață totală de 80.000 de hectare și cu 25.000 de locuitori. Cei doi polițiști aveau în lucru un dosar de încălcare a unui ordin de protecție, unde exista riscul ca soția să fie ucisă. L-au ridicat pe bărbat, l-au audiat, i-au făcut dosar și trebuia dus la Parchet și băgat în arest.  Tot în seara aceea au mai avut un caz de tâlhărie între romi. Părinții Alexandrei le-au spus că fata a plecat de dimineață la Caracal, la un ansamblu de dansuri. Au luat numărul de telefon al părinților și a rămas să-i sune dimineață la prima oră. Dispariția cuiva se înregistrează, nu avem voie să urmărim telefoanele, îi audiem pe cei care reclamă și începi să cauți fotografii, cerc de prieteni și apoi dai în urmărire națională și internațională. Doar dacă faci dosar penal poți urmări telefonul. Am avut cazul Luiza. Am înregistrat dispariția și timp de două zile nu am putut să-i urmăresc telefonul pentru că nu-mi dă voie legea, abia după ce i-am făcut dosar penal am dat în urmărire, dar, din păcate, telefonul nu mai era operațional. Avem de un an de zile o inițiativă legislativă prin care să se permită urmărirea telefoanelor în astfel de cazuri, dar zace prin sertare. Primul lucru pe care îl faci este să localizezi telefonul, pentru că dacă dai după trei zile ori nu mai are baterie, ori l-a închis, ori i l-a aruncat”, ne-a mai spus președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.441 afisari

8 COMENTARII

  1. Daca nu exista, ar trebui ca macar de acum incolo sa existe un ABC al diferitelor situatii, care trebuie crezute, nu tratate la misto. In cazul in care ti se aduce la cunostinta o disparitie (chiar daca e vorba de o c…, tot om este) ce proceduri exista? Nu se da alarma, nu da persoana in urmarie, consemn la frontiera, nu se vizioneaza imagini de pe camere? Nestiinta, indolenta, lasa ca nu e chiar asa. Toate cazurile ar trebui tratate cu maxima atentie, de oameni care stiu ce sa faca in acele situatii.

  2. Sunt aparate de mare termodetectie cu care poti sa vezi si prin unele ziduri nu tre sa dai buzna din casa in casa.

  3. lui Dinca i-as administra scopalamina(pentotal de sodiu-serul adevarului) si am afla adevarul despre victime

    • Asta , detectorul cu minciuni nu sunt relevante . Poti sa treci testul. Relevant ramane munca plina de sudoare a serviciilor care trebuie sa-si aduca aportul in culegerea proba si cultura informatiei. Sa ai o inregistrare audio-video sau un ofiter tainic sau mai multi martori. Altfel doar intuitia geniul si flerul te pot ajuta. E pt asta tre sa schimbi admiterea cu alt fel de concurs. Ca daca intrebi un student sau un elev la Câmpina -Ma tu de ce te faci politist si nu doctor sau zidar ca vad 20/loc.O sa zica ca pentru bani ca poate lua rate usor la case ca nu-l da nimeni afara. E deja e test de picare. Pt ca daca faci pt bani nu ai vocatie de politist ci de business man. Deci rog Sri si Sie sa destructureze :mafia drogul, prostitutia locala translocala, transfrontaliera, furtul de copii, pedofilia, traficul cu adolescenti etc.
      Altfel doar spiritismul mai ajuta ca nu avem mistici puternici vazatori in duh.
      DACA zici ca Sts – Unde sa merg bade la Caracal?
      Deja ai marcat o frontiera a romanimii. Te duci si la Balti or Cernauti daca tara cere daca nu te faci frizer si ramai in cartier o viata!

  4. Marc 5 elemente pt reusita:
    1instrumentar modern-cabinete criminalogice moderne – echipament de cercetare, auto, aer
    2inspectie-control de la IGP la agent de la minist. la Igp-balansezi control
    3armament modern si echipe de asalt. Deci nu duci sefu de post la traficant.
    4comunicare interioara si interinstitutionala:servicii- politie- interpol-europol-magistru
    5vocatie-esti facut pt or ba adica poti avea 1 cat 10 or 10 cat nimic

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger