AcasăNewsBombă! Parlamentarii vor să respingă prelungirea stării de urgență

Bombă! Parlamentarii vor să respingă prelungirea stării de urgență

Klaus Iohannis a anunțat că va prelungi cu încă o lună starea de urgență, însă este posibil ca Parlamentul să respingă la vot o asemenea măsură. Deputații susțin că prelungirea stării de urgență va pune pe butuci economia românească. 

Decizia lui Iohannis ar putea fi anulată de parlamentari

Cu opt zile înainte de a se sfârși perioada stării de urgență, președintele Iohannis a anunțat că va mai prelungi cu încă o lună această măsură. Deputații spun însă că, de data aceasta, nu vor mai vota prelungirea și că vor cere decizii economice și sociale, care să vină în ajutorul angajaților și al firmelor. ”În momentul de față, orice fel de discuție despre a mai fi sau nu stare de urgență vine la pachet cu lucruri foarte concrete care trebuie să i se ceară lui Iohannis. Știți cum a fost data trecută, instituim starea de urgență, punct. După care au urmat toate celelalte. Dacă mai ceri încă o dată starea de urgență, în condițiile în care economia va fi pusă pe butuci, trebuie să vii și să prezinți foarte detaliat ce ai de gând să faci în timpul stării de urgență, inclusiv pentru oamenii rămași pe drumuri, inclusiv pentru firmele românești. Altfel, să vii doar să spui că îți mai trebuie încă o tură, din punctul meu de vedere, nu merge. Au închis totul și ce facem mai departe? Către ce sectoare se duc banii ? Unde se duc banii? Nu știm. Fie și numai pentru faptul că au anulat transparența decizională nu ar mai trebui votată prelungirea stării de urgență”, ne-a declarat deputatul PSD Liviu Pleșoianu. Potrivit, deputatului Adrian Solomon, prelungirea stări de urgență va trebui aprobată de Parlament și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. ”Parlamentul va trebui să reacționeze mai bine la prelungirea stării de urgență. Acest tip de guvernare a țării este păgubos. Eu aș propune să nu se prelungească. Cred că putem să ne vedem de viață de acum încolo. Eu sper că se va ajunge la o ședință cu dezbatere pe această situație, în jurul datei de 14 aprilie, pentru a nu ne mai trezi că sunt alții care decid fără să țină cont de opinia poporului, prin reprezentanții săi”, a afirmat deputatul Adrian Solomon. Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, atrage atenția că starea de urgență a fost folosită de guvernanți pentru a acoperi nereguli grave care se petrec. ”În starea de urgență, la ROMATSA se dau afară directori și se pun directori care nu au nicio experiență. La Aeroporturi București s-a modificat organigrama și, în loc să se subțieze funcțiile de conducere, acestea s-au înmulțit, probabil că de aceea vor să prelungească, să poată face ce vor”, ne-a precizat Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor.

În afara României, începe relaxarea restricțiilor

Italia a anunțat că va reporni, treptat, activitățile economice, imediat după Paște și că vor f deschise micile afaceri, cu un singur angajat, cum sunt tâmplăriile și cizmăriile. Totodată, în Austria, Guvernul condus de Sebastian Kurz și-a declarat intenția de a relua activitățile publice, urmând să aplice un plan de relansare treptată a economiei. Românii de peste Prut reiau și ei activitățile, primii care se vor întoarce la muncă fiind bugetarii. ”Din 6 aprilie se revine la muncă, dar cu respectarea tuturor măsurilor impuse de autorități privind distanțarea socială. Este nevoie de activitatea lor pentru că sunt multe necesitați pe care cetățenii le au și încercăm să evităm paralizarea completă a activității autorităților. În ceea ce privește școlile, elevii vor continua să studieze online, acolo unde este posibil”, a declarat Igor Dodoan, președintele Republicii Moldova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
97.130 afisari

16 COMENTARII

 1. Absolut corect ce spune Plesoianu, trebuie respinsă prelungirea starii de urgentă fara măsuri concrete de repornire a economiei. Pana acum, au vorbit mult, au promis ceva dar n-au facut nimic ! Din păcate in PSD sunt prea multe râme care doar se târăsc in fata puturosului si a lucovidului

 2. Home
  Bloguri
  Servicii profesionale
  Utile
  Contact
  Caută după:
  Căutare…
  Finantare.ro
  STIRI & OPINII

  FONDURI STRUCTURALE

  ALTE SURSE DE FINANTARE

  CONSULTANTA

  EXPERTIZA

  Un grup de antreprenori se adresează celor care conduc România: Oprirea generalizată a vieţii sociale şi a economiei prin decrete militare ar trebui să se încheie
  Posted on 7 aprilie 2020 by Finantare.ro in Stiri & Opinii
  Octavian-Badescu.jpg
  Un grup de antreprenori le-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban şi preşedintelui Klaus Iohannis, prin care susţine că oprirea generalizată a vieţii sociale şi a economiei româneşti prin decrete militare trebuie să se încheie. Ei spun că daunele cauzate de aceste măsuri le depăşesc pe cele cauzate de virusul COVID-19.

  Scrisoare Deschisă
  Stimate Domnule Președinte, Stimate Domnule Prim-Ministru,

  Oprirea generalizată a vieții sociale și a economiei românești prin decrete militare, ar trebui să se încheie. Daunele de durată și de anvergură cauzate de acest precedent autoritar le depășesc cu mult pe cele cauzate de virusul COVID-19. Poporul român – indivizi, familii, afaceri – trebuie să decidă singuri cum și când să revină la viața lor de zi cu zi.

  Nicio instituție a Statului nu are căderea (cel puțin morală) să închidă viața economică și socială a cetățenilor săi, pe termen nedefinit, sub pretextul unor „situații de urgență”. Funcționarii de stat și locali pot pretinde, sau chiar deține, puteri legale pentru a-și închide comunitățile. Dar ar trebui să reziste la exercitarea acestor puteri.

  Considerăm “sănătatea” o chestiune ce intră în primul rând în zona de “responsabilitate individuală” și abia apoi de responsabilitate a comunităților (familie, loc de muncă, localitate). Responsabilitatea conceptului de “stat” poate fi asumată eventual în profilaxie, în anumite intervenții punctuale, țintite și în limitele bugetare prestabilite, fiind conștienți că niciun sistem nu este arhitecturat să funcționeze corect în regim de “suprasarcină” conjuncturală.

  Nu știm și încă nu putem știi, câți români se vor îmbolnăvi sau vor muri de virus. Știm că predicțiile cu privire la infecția și ratele de deces sunt extrem de nesigure.

  Chiar și decesele reale atribuite COVID-19 nu sunt atât de ușor de numărat. Vârsta, starea generală de sănătate și comorbiditatea sunt variabile dificil de evaluat, iar oamenii pot muri „cu” virusul, dar nu „din” cauza acestuia în mod necesar – dovadă rata dintre vindecări și decese. De asemenea, este foarte dificil de evaluat letalitatea virusului în raport cu tipurile de gripă și răceli cunoscute anterior.

  Până în prezent, decesele COVID-19 în România și în alte părți din lume sunt cu mult mai puține decât decesele în anotimpurile gripei obișnuite sau din pandemiile anterioare. Această înțelegere este importantă pentru a pune virusul, iar răspunsul guvernului la acesta, în perspectivă. Chiar și în timpul pandemiilor, depresiilor și războaielor mondiale trecute, oamenii au mers la muncă

  Suntem la curent cu statisticile legate de victimele COVID-19 și cu scenariile estimate în funcție de gradul de intensitate al reacției guvernamentale, la nivelul statelor. Ne dorim un număr cât mai mic de victime ale pandemiei, dar, în același timp, nu putem ignora numărul victimelor calculat ca rezultat al întregului proces sau costurile financiare ale diferitelor tipuri de intervenții ale statelor, costuri care sub o formă sau alta sunt și vor fi suportate în final tot de către contribuabili.

  În 1850, economistul francez Frédéric Bastiat a ajutat lumea să înțeleagă „costurile văzute și nevăzute” ale politicilor statului. Este simplu să vezi cum carantinele și blocajele vor încetini răspândirea COVID-19. Este esențial, dar nu atât de simplu, să vedeți costurile și prejudiciile cauzate de oprirea economică. Doar atunci vom putea înțelege rațional compromisurile implicate.

  În mai puțin de o lună, mii de proiecte antreprenoriale mici și medii sunt complet destructurate. Companii mijlocii și mari se confruntă cu probleme majore. Aproximativ 10% din populația activă este deja în șomaj. Sute de mii de venituri sunt afectate. Libertatea individuală este profund afectată.

  Câți români care suferă de alte boli nu pot vedea acum un medic? Câți români își vor pierde locurile de muncă, economiile de viață și sentimentul lor de valoare de sine? Câți vor ceda depresiei, abuzului de droguri, alcool sau sinucidere? Câți își vor pierde casele, vor divorța sau vor suferi abuzuri? Câți nu se vor recupera niciodată în cariera lor? Câte întreprinderi mici, inclusiv cele vitale ale medicilor vor dispărea din comunitatea dvs.? Câți tineri nu vor mai „decola” antreprenorial? Va crește criminalitatea?

  Aceste întrebări nu sunt retorice. Toate aceste lucruri s-au întâmplat, într-o anumita măsură cu ocazia și în urma recesiunilor anterioare. Se vor întâmpla din nou – foarte curând – dacă nu reușim să acționăm imediat. Mii și mii de întreprinderi mici și mijlocii sunt destructurate și vor închide, la fel cum au făcut deja mulți angajatori mai mari. Milioane de lucrători sunt deja șomeri, mulți alții vor urma. Efectele vor fi în lanț și se petrec deja.

  Considerăm că măsurile draconice impuse populației și agenților economici trebuie să înceteze, făcând loc abordărilor raționale, echilibrate, constructive. Intervenţionismul politicului pentru combaterea epidemiei de coronavirus generează deja un adevărat genocid economic.

  Considerăm că abordarea ”#stamacasa”, în formă continuată și impusă politic a declanșat și va accentua o criză economică, o posibilă situație de “stagflație”, ce poate depăși ca impact negativ, ca pagube totale, criza medicală provocată de pandemia Covid-19. Ne este teamă că din această criză provocată de intervenția politicului (care reprezintă Statul) vom ieși cu toții mai săraci și mai lipsiți de libertăți și de independență economică. “Intervenționismul etatist” ocupă gradual un teren aparținând “pieței libere” și considerăm “etatovirusul” mai periculos pentru societate în ansamblu decât “coronavirusul”.

  Ne este teamă că există o probabilitate semnificativă ca evoluțiile viitoare să afecteze prin diferite măsuri într-o proporție mult mai mare pe cei mai cumpătați și mai productivi, indivizi și companii, prin diferite măsuri ce vor fi impuse de către factorul politic și justificate apoi prin “nevoia de solidaritate”.
  Considerăm ca abordarea politică în problema “coronavirus” este marcată, în general, de populism. Acesta are ca și cauze principale sistemul actual de vot, caracterizat prin necorelarea între puterea de vot și contribuția la bugetele publice și consecința sa directă, permanenta expansiune a statului în dauna sferei private (persoane fizice și juridice), la nivel de reglementări, de arii de responsabilitate și de mărime a bugetelor.

  Considerăm că oportunitatea care se cere a fi fructificată în această conjunctură nefericită poate fi aceea de a deschide o discuție serioasă cu privire la reducerea atribuțiilor statului și implicit a costurilor sale, despre nevoia de echilibru bugetar și despre actuala formă a sistemului de vot, întrucât în aceste aspecte se află rădăcina tuturor problemelor, a abordărilor eronate.

  Nu vrem să “primim” nimic de la stat pentru care nu am plătit.
  Nu vrem să fim “protejați” fără să cerem.
  Nu vrem să ne fie “îngrădită libertatea” atunci când nu deranjăm pe nimeni.
  Vrem să fim lăsați să ne “asumăm individual responsabilitatea” pentru propriile decizii!

  Considerăm că nu virusul este cauza problemelor economice aparute deja, ci răspunsul inadecvat, disproporționat al politicului la această provocare.

  Nu există niciun conflict între preocupările umanitare și cele economice. O Românie mai săracă va fi o Românie mult mai puțin sănătoasă, una mai vulnerabilă la boli viitoare. O abordare locală, de jos în sus, este singura cale eficientă de a lupta cu virusul. După cum vedem acum și am vazut și în trecut, în general, conducerea unui stat manifestă structural un deficit de competență în timp de criză.

  La nivel fundamental, libertatea este cu adevarat mai importantă decât securitatea sau – în acest caz – decât o iluzie a securității. Guvernul nu poate decide ce aspecte ale vieții noastre sunt esențiale sau neesențiale. Poporul nu poate sta pur și simplu acasă și nu poate aștepta ajutoarele guvernamentale din fonduri pe care guvernul, aflat într-un permanent deficit bugetar, nu le are.

  Știm că nu suntem o societate avansată medical, tocmai din această pricină ținem să menționăm că abordarea de față este în deplină concordanță cu bunele practici pe care țările din prima linie a combaterii pandemiei SAR-COV2, adică Coreea de Sud, Japonia și Taiwan le-au dovedit. Aceste țări, prin cele două măsuri simple și eficace: distribuția de măști și distribuția de teste, acompaniate de izolarea celor simptomatici sau asimptomatici, au reușit să conjuge cele două segmente din societate atât de importante acum: sănătatea și economia fără a le prejudicia împreună sau separat.

  Economia și urgența repornirii sale nu este, în opinia noastră, un moft sau o atitudine de insubordonare ori de frondă, ci, așa cum arată nenumărați antreprenori, economiști, companii de analiză și strategie, o necesitate imediată interconectată în mod vital și cu strategia de combatere, pe termen mediu și lung a pandemiei, de diminuare consistentă a efectelor sale cumulate și bineînțeles de repornire accelerată a economiei.

  După cum știm cu toții, evoluția României nu a fost ușoară în ultimii 30 de ani. De la angajat la angajator, de la firmă mică la companie transnațională, provocările și dificultățile imense ne-au călit pe toți în feluri extrem de complicate. Or, rațiunea, experiența, datele statistice, știința economică și o miriadă de alte discipline, ne arată cât de greu se construiește un climat economic stabil și cât de ușor se pierde.

  Prin urmare, pledăm pentru un semnal inechivoc de a ne intoarce în cel mai scurt timp posibil în deplină activitate, doar aceia care găsim de cuviință să o facem, în deplină cunoștință de cauză și prin respectarea firească a regulilor de prevenție în contextul actual.

  Numai prin schimbarea de urgență a paradigmei din #stamacasa în #hailatreaba putem reporni economia, limita pagubele produse deja și demara revenirea la o normalitate imperios necesară.

  Stimați decidenți politici – Redeschideți economia, redați-ne libertatea! Hai la treabă!

  Mai multe detaliia aici.

  FacebookTwitterLinkedInFacebook MessengerCopy LinkEmailPrint
  Navigare în articole
  Previous
  Previous post:APIA: Cererile unice de plata pentru Campania 2020 pot fi depuse online
  Related Posts
  Cursuri open RGC: Analiza de Business
  Cursuri open RGC: Analiza de Business
  Scoala de Vara PMI Romania
  Scoala de Vara PMI Romania
  Seminar: Management de proiect
  Lasă un răspuns
  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Comentariu

  Nume *
  Email *
  Sit web

  Salvează-mi numele, emailul și situl web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Curs InforEuro Aprilie 2020
  1 EUR = 4.8278 RON
  Vezi arhiva Curs InforEuro

  Finantare.ro © Arhipelago Interactive, 2003-2020. Acest website poate fi utilizat numai in conformitate cu Termenii si conditiile de utilizare.

  Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat cu nr. 7381 la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
  Informare privind utilizarea cookie-urilor
  Politica privind confidentialitatea datelor
  Protectia consumatorilor – A.N.P.C.

  About This Project
  Despre Noi
  Intrebari Frecvente
  Au contribuitParteneri
  Biblioteca
  Dictionar Finantari
  arhipelago_business
  Top
  Acest site foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor.afla mai multeinchide

 3. @ Probabil că este evident că președintele Iohannis dorește să comunice opiniei publice că salarizarea de la nivelul instituțiilor din sistemele de ordine publică, siguranță națională, armată, justiție, administrație locală, alte instituții, depășește cu mult atribuțiile și activitatea care să justifice salarizarea, fiind necesare și activități cu caracter excepțional și deosebit pentru ca salarizarea celor anterior enumerați să fie justificată și de activitatea desfășurată, ?

 4. Debilu Cercel spunea intre 8 si 12 saptamani acum 4 saptamani. Daca facem media vine o luna jumate. Deci la 1 Mai tovaraseste mergem la gratar bere si kamasutrafuting.

 5. Corect dați drumul la muncă să poată oamenii supraviețui, căci astfel că ieși lumea in stradă, vă distruge, va da foc,mintea românului e inventivă atunci cînd are stomacul gol.

 6. Bine fac la noi nu e nicio stare de urgenta. Dor o stare de manipulare pentru fonduri europene. Toți care mor la noi lise pune dicnostcul covid.

 7. NEAMTU NE ZICE STATI AN CASE ,FA SA PUS ANTREBAREA TOT POPORU ARE CE MANCA CAND EL ASI CASTIGA MANCAREA DUPA URMA MUNCII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri