AcasăNewsBombă! Euro dispare din facturile de servicii și utilități

Bombă! Euro dispare din facturile de servicii și utilități

Leul, repus în drepturi. Prețurile la utilități, mai mici

Leul va fi unica monedă în care se vor calcula facturile pentru servicii și utilități, a decis Senatul României. Proiectul de lege care instituie obligativitatea facturării în moneda națională urmează să ajungă la Camera Deputaților, unde, cu siguranță, va fi votat, susțin senatorii.

Legea privind instituirea leului ca monedă unică de plată pe teritoriul României a fost votată de Senat și va fi trimisă pentru votul final la Camera Deputaților. ”Am scos toate referirile la euro din toate contractele de telefonie mobilă, învățământ privat, săli de fitness, absolut toate serviciile și utilitățile care se raportau la euro”, ne-a declarat senatorul Daniel Cătălin Zamfir, inițiatorul proiectului legislativ. Pasul făcut pentru apropierea de momentul intrării în vigoare a legii este extrem de important, în special în contextul crizei economice profunde în care a intrat România, criză care a avut și va avea un impact major asupra cursului euro-leu. ”Cu excepția unor dispoziții speciale în Regulamentul valutar, plățile în valută între rezidenți sunt interzise. Deși atât conform Constituției, cât și conform art. 13 din Legea nr.312/2004 privind statutul BNR, moneda națională a României este leul, prin contracte pre-formulate, facturi și alte operațiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plățile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depășește, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afișat de BNR. Practic, euro este transformat, contrar Constituției, Statului BNR și Regulamentului valutar, în moneda de facto a României, cu consecința pierderii în proporții însemnate a încrederii în moneda națională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare. În plus, consecința acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar și pierderii treptate a puterii de cumpărare a leului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Totodată, senatorii subliniază faptul că, în ultimii 10 ani, conform poziției oficiale exprimate de BNR cu ocazia consultării cu privire la proiectul Legii privind protecția consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 50%, fără ca veniturile medii ale populației să crească în același ritm.

Toate contractele încheiate în euro trebuie schimbate

Odată cu promulgarea acestei legi, toți operatorii economici din domeniile prestărilor de servicii și utilităților vor fi obligați să schimbe contractele încheiate în euro, fapt care va conduce, implicit, și la o scădere a tarifelor. Potrivit proiectului de lege adoptat de Senat, contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilități pot fi exprimate numai în lei, dacă atât emitenții, cât și destinatarii, sunt rezidenți în România. Utilități în sensul legii sunt considerate a fi alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților, iluminatul public, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, internetul, televiziunea prin cablu sau digitală și orice altele asemenea. Mai mult, obligativitatea utilizării monedei naționale se aplică și pentru orice alte plăți, încasări, transferuri, operațiuni în conturi curente și altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri și prestări de servicii între rezidenți, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesagerie sau poștă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi. Legea mai prevede că niciun curs de referință a leului față de moneda străină de referință nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plății efective.  În schimb, toate operațiunile de plăți, încasări sau transferuri între rezidenți, care nu fac obiectul comerțului cu bunuri și servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda națională (leu), fie în valută, dar numai pe baza acordului de voință al părților, se mai precizează în proiectul legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.173 afisari

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine, era de asteptat de mult aceasta masura. Moneda nationala a Romaniei este LEUL si sa fim fericiti ca nu suntem in zona EURO.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger