AcasăNewsBombã! Bolnavi sub acoperire pentru prinderea şpãgarilor din spitale

Bombã! Bolnavi sub acoperire pentru prinderea şpãgarilor din spitale

Din august, ministrul Sorina Pintea va relua controalele inopinate în spitale

Ministrul Sãnãtãţii, Sorina Pintea, a anunţat cã va trimite în spitale pacienţi sub acoperire pentru a depista cadrele medicale care iau şpãgi de la bolnavi. Aceasta susţine cã a primit nenumãrate plângeri de la oameni care spun cã dau în continuare bani pentru serviciile medicale prestate în unitãţile sanitare.

Din august ministrul Sorina Pintea va relua controalele inopinate în spitale

Salariile foarte mari pe care le iau medicii, dar şi asistentele nu au reuşit sã diminueze în niciun fel fenomenul şpãgilor. Ministrul Sãnãtãţii, Sorina Pintea, ne spune cã, odatã cu majorãrile semnificative ale veniturilor cadrelor medicale, banii daţi de pacienţi doctorilor sau asistentelor “nu se mai numesc plãţi informale, ci pur şi simplu şpãgi”. Ministrul ne mai spune cã bolnavii sunt nemulţumiţi cã trebuie sã plãteascã şi recunosc cã au dat bani, în schimb nu vor sã facã plângeri oficiale. Explicaţia este aceea cã oamenii se tem cã, pe viitor, medicii nu o sã-i mai trateze dacã fac astfel de denunţuri. “Luarea de mitã este pedepsitã, pentru cã vorbim de mitã în acest moment. Important este sã conştientizãm pacienţii sã nu mai dea bani şi, dacã li se cer, sã spunã. În chestionarul de feedback spun cã li s-au pretins sume de bani, iar când îi întrebãm dacã vor sã facem plângere mai departe, spun nu. Evident, se tem sã facã acest lucru. În consecinţã, în perioada urmãtoare, vom trimite pacienţi care, sub acoperire, vor verifica dacã fenomenul şpãgii în spitale s-a diminuat sau încã existã. Pentru cã sunt semnale, din ceea ce avem noi, analizând chestionarele de feedback, cã acest fenomen nu a scãzut, cã încã afecteazã nivelul de satisfacţie a pacientului, prin urmare, va trebui sã luãm mãsuri. Pacientul este obişnuit sã meargã la doctor cu atenţii, având senzaţia cã dacã nu dã sau cineva nu primeşte, actul medical pe care îl solicitã nu va fi cel de calitatea pe care şi-o doreşte. Pacientul trebuie sã înţeleagã cã medicii au salarii mari în acest moment şi cã nu este nevoie sã le suplimenteze cu aceste şpãgi”, ne-a declarat Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãţii.

Afişe anticorupţie

În scurt timp, la intrarea în spitale, pe pereţii acestuia, dar şi pe uşile cabinetelor medicale vor apãrea afişe împotriva mitei, ne spune ministrul Sorina Pintea. Totodatã, chestionarele de feedback, completate pânã acum doar de bolnavii internaţi la Fundeni, vor fi extinse la nivelul tuturor spitalelor din ţarã. “Avem un termen limitã de aplicare a unei strategii anticorupţie în sãnãtate. A început prin acele chestionare, doar cã au fost foarte multe discuţii. Vom continua însã pe toate spitalele şi vom impune şi obligativitatea afişelor anti-şpagã”, ne-a mai precizat ministrul Sãnãtãţii. Chestionarul de feedback conţine întrebãri legate de calitatea serviciilor medicale, de modul în care pacientul a fost tratat de cãtre medici, asistente şi infirmiere, de condiţiile din spitale, precum şi de plata medicamentelor şi a materialelor sanitare. Totodatã, în formular pacienţii sunt întrebaţi dacã au dat bani cadrelor medicale şi dacã au fost determinaţi, într-un fel sau altul, sã dea bani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
32.898 afisari

20 COMENTARII

  1. In August nu va mai fi ministresa!Asa ca nu mai are cine umbla prin spitale decat bacteriile si moartea care umbla non stop printre impostori. Acuma nu mai se spune ma duc la medic, ma duc la impostor! De ce? Ca sunt lepre incompetente 90% din ei

  2. mai nou spagile se dau acasa la cadrul medical si nu in spital.. Asta asa ca fapt divers… dar nu strica totusi niste actiuni de acest gen dar insotite de procurori………Cel mai si cel mai bun lucru e sa li se verifice averea unor cadre medicale . Cum a fost de ex. al celui din Cluj anul trecut unde i s-au gasit doctorului acasa jdemii de euroi cash si despre care nu se mai zice nimic la ora actuala…………!

  3. Pai asta trebuia sa facă ticalosii din justiție carora li s-au dat babi fara masura, nemeritat si sub ochii cărora sa ruinat tara asta, ei stând impasibili pe bani multi, fiind independenti, intradevar, de mizeriile ce s-au facut in tara asta, iar bestiile de doctori din sanatate au facut aveti colosale cu complicitatea lor, neintrebandu-i nimeni nimic. Ticalosii astia trebuie anchetati nu de una, ci de 10 sectii speciale si bagati la puscarie urgent pt ca au sfidat poporul!

  4. OARE DE CE CREDEM CĂ NUMAI ÎN SISTEMUL SANITAR SE DĂ ȘPAGĂ? SUNT UNITĂȚI CARE TE CHEAMĂ DE MAI MULTE ORI PT UN LUCRU, CARE PÎNĂ LA URMĂ SE REZOLVĂ IN CÎTEVA MINUTE SAU ÎȚI SOLICITĂ DIFERITE ACTE PE RÎND, ÎN LOC SĂ ȚI SE FACĂ O LISTĂ DE LA INCEPUT ,IAR LA NEVOIE ȘI O PROGRAMARE SĂ NU STAI SĂ AȘTEPȚI ORE IN ȘIR. OARE DE CE?

  5. buna ziua . legat de accest articol , veniti la UPU galati sa vedeti cum ia spaga doctorita Sandru si alti medici din spital , e plin spitalul de doctori spagari

  6. Doamna ministru întrebați un specialist în economie, știu ca nu prea mai găsiți, șpagă este un fenomen economic, și se combate tot cu un fenomen economic. Ca sa înțelegeți, va dau un exemplu. Țigările Kent, cafeaua, Wischi, erau pe timpuri moneda forte, deschidea orice ușa cu ele. A venit lovitura de stat din 89 s. a deschis piața și acestea și au pierdut valoarea. Acela a fost un fenomen economic.

  7. Doamna ministru, trimite-ti bolnavi sub acoperire si la spitalul Municipal de Urgență si la Caransebes! Va rog!

  8. Doamna ministru, trimite-ti bolnavi sub acoperire si la spitalul Municipal de Urgență din Caransebes! Va rog!

  9. Dar ” spaga” ospatarului, frizerului, cosmeticienei, meditatiile profesorilor cum le eradicam?

  10. OAMENI buni , totul tine de educație atât la nivel de individ cât și ca nație! Oamenii sunt setați sa dea bani incă dinainte de a da un “buna ziua/ va rog/ multumesc”…… din păcate …. dacă legea s-ar aplica de ambele părți ( dare / luare de mita) , atunci am fi o tara cât de cât normala!

  11. Chestionarele de feedback se comunica pt toti pacientii care lasa un nr. de trlefon mobil la externare in toate spitalele, toti pacienții la aprox 1 saptamana de la externare primesc sms prin grija Sts, nu doar Fundeniul.
    Redau în continuare textul primit de mine prin sms: „Ministrul sanatatii va invita sa raspundeti anonim la 9 intrebari despre internarea dvs. recenta la SPITALUL DE ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE AZUGA, pentru a imbunatati serviciile de sanatate. Incepeti evaluarea la http://fp.ms.ro/q/XBZEAx sau raspunzand gratuit la acest SMS cu textul DA”.
    Ciudat ca nu cunoaște dna Ministru ceea ce functioneaza deja în sistem.

  12. Eu daca nu am vrut săi dau bani dr oncoloaga nu a vrut să mi dea sa fac un PET spunandumi ca nu am dreptul după un cancer la colon si 3 op de metastaza la ficat asta este sistemul sanitar

  13. Politică, faptele/mită, îi ține şi pe ei în minister, Am fost la Timişoara, Cluj şi Tr.Mureş care mă şi sperijat, de la infirmiere, asistente şi rezidenți/ spitalcul îngânfaților de groază, acum mă orientez spre exterior pentru operația a două valve….

    • Să vadă că medici consultă la privat și operează cu prioritate la stat,Se efectuează intervenți chirurgicale la privat se plătesc și de ce dacă intervin complicații se transferă la stat?

  14. O firma foarte buna de depistat pe cei ce sunt nesimțiți.pe lângă faptu ca pacienți a fost întotdeauna cu recunoaștere fata de medicul care l-a tratat au unii nesimtirea sa mai și ceara .Asta trebuia făcură fără sa se anunțe ,și apoi se vedea marea corupție din spitale.Eu cred ca tot pacientul v-a avea de suferit ,deoarece v-a fi trimis sub anumite pretexte de la policlinica sau de la medici de familie ,la cabinetele private ,ceea ce au și început sa facă .Vor găsi o metoda prin care o sa-ți explice ca nu au aparate ,ca nu merge bine ,ca laboratorul ăla privat scoate mai bine analizele ,ca nu au fonduri deoarece se termina in celputin trei zile după data de întâi și uite-așa sunt destule forme care ii vor face sa câștige tot ei fără a fi nevoiți sa ia șpagă iar când ajungi la cabinetele private prea putini sunt acei ce îți dau o chitanța .asa ca mu văd prea mare schimbare .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger