Guvernul a decis ieri ca serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea cazurilor de Covid 19 să fie suportate, integral, din bugetul Ministerului Sănătății. Astfel, toți pacienții infectați cu acest virus, indiferent că au plătit sau nu asigurările de sănătate, vor beneficia de tratamente gratuite.
Cei aproape două milioane de cetățeni români din diaspora care s-au întors luna aceasta în România pot răsufla ușurați. Guvernul a decis că, indiferent dacă au plătit sau nu cotizația la sistemul asigurărilor de sănătate, aceștia vor beneficia de consultații, analize, tratamente și spitalizare fără a achita contravaloarea serviciilor medicale. Aceleași prevederi sunt valabile și pentru românii din țară care nu au plătit asigurarea medicală, în cazul infectării cu virusul pandemic. ”Serviciile medicale și medicamentele necesare pentru identificarea, diagnosticul și tratarea cazurilor cu Covid 19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanlor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență și se suportă din bugetul Ministerului Sănătăți și bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate, după caz. În cazul persoanelor asigurate din statele cu care România a încheiat documente internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, care au beneficiat pe teritoriul României de servicii pentru tratarea cazurilor Covid 19 și complicațiile acestora acordate în unități sanitare cu paturi, recuperarea cheltuielilor se face în conformitate cu dispozițiile documentelor internaționale respective, la nivelul tarifelor stabilite pentru cetățenii români asigurați, sau, după caz, la nivelul sumei corespunzătoare decontului de cheltuieli pentru fiecare bolnav externat din spitalele care fac obiectul strategiei de combatere a epidemiei de coronavirus din România”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern, aprobată ieri de Executiv.
Bugetul, nelimitat, dar internările, interzise
Din data de 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, Guvernul a decis să suspende internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. De asemenea, au fost suspendate și consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private, iar de ieri au fost externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital. Cu toate acestea, potrivit Hotărârii adoptate în ședința de Guvern de ieri, toți furnizorii de servicii medicale au liber la depășirea plafoanelor financiare aprobate prin contractele încheiate cu casele de asigurări. Astfel, pentru medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate s-a permis dublarea numărului de consultații decontate, cu un număr maxim de 8 pacienți pe oră, pe toată perioada stării de urgență. Totodată, unitățile sanitare cu paturi, precum și unitățile specializate care furnizează consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar neasistat pot solicita suplimentarea sumelor contractate pe luna martie. De cealaltă parte, pentru serviciile acordate în regim de spitalizare de zi și pentru secțiile/compartimentele de cronici, sumele decontate pentru activitatea desfășurată în luna martie 2020 se realizează la nivelul valorii de contract, indiferent de numărul de cazuri/servicii/zile de spitalizare realizate.