AcasăNewsBolnavii romani, la cheremul Mafiei din Pharma

Bolnavii romani, la cheremul Mafiei din Pharma

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, anunta modificarea pretului la medicamente incepand cu 1 septembrie a.c. Data la care unele preturi s-ar putea sa creasca si altele sa scada in functie inclusiv de cursul valutar, dupa cum a precizat Pintea.

Corectia pretului medicamentelor trebuia sa aiba loc la 1 aprilie iar masura are, conform ministrului de resort, menirea de ”a evita exporturile paralele si alte consecinte care decurg de aici”. Vazand insa calculele deja facute in vederea corectiei, Sorina Pintea a decis sa amane pana la toamna evenimentul. ”Am vazut acele calcule, sunt economist, si nu mi-au sunat bine”. si-a motivat Pintea decizia. Venita in plina criza a imunoglobulinei (criza soldata deja cu un deces – n.r.) vestea nu este de loc una buna pe o piata unde regulile sunt de mult facute de firmele importatoare/fabricante din industria farmaceutica.

Arafat confirma: ”pharmafiotii” santajeaza periodic statul

Firme din domeniul Pharma actioneaza ca o autentica mafie si santajeaza periodic statul, fortand astfel cresterea preturilor medicamentelor. Practic, in sanatatea romanesca se poate declansa o criza din orice, victime sigure fiind bolnavii. De cancer, de diabet, de deficienta de imunoglobulina etc. Mafiotii din Pharma scot cind si cand medicamentele necesare unor tratamente permanente de pe piata si apoi trec la santaj. Nu mai livreaza marfa, inventeaza stocuri minuscule sau probleme de import/fabricatie, invoca greutati legislative/fiscale si o tin asa pana cand autoritatile, presate de bolnavi, cedeaza. Declansarea mecanismului european de protectie civila in cazul imunoglobulinei care le-a stricat acum socotelile este doar o solutie temporara iar ”pharmafiotii” asteapta in mod cert sa-si ia revansa la toamna. ”Stiti foarte bine ca au fost multe discutii cu firmele importatoare sau fabricante care nu au ajuns cu ele la un final. In final, trebuie sa recunoastem ca este si o forma de presiune asupra Ministerului Sanatatii pentru stabilirea unui pret sau altul”, confirma Raed Arafat existenta si obiceiurile ”pharmafiotilor”. Seful ISU nu vine in schimb si cu o solutie, ceea ce inseamna ca romanii – si in primul rand bolnavii dependenti de tratamente permanente – vor ramane si in continuare la mana mafiotilor din zona Pharma. Cat despre modificarea din toamna, totul tine de noroc. Respectiv de cine ce boala are si de ce medicamente se vor ieftini sau scumpi.

Cine cere nu piere, dar nici nume bun n-are

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declansat mecanismul european de protectie civila in vederea asigurarii cantitatii de imunoglobulina necesara pentru tratamentul populatiei dupa ce a epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a acestei crize. O criza provocata de retragerea de pe piata romaneasca a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar. Mecanismul european activat de Pintea si-a demonstrat eficienta dupa doar o zi, Crucea Rosie din Austria raspunzand deja,  ieri, apelului venit de la Bucuresti. Asta nu inseamna insa ca Romania nu s-a facut de ras din moment ce a ajuns sa cerseasca de la UE hemoglobina si asta doar din cauza rapacitatii de care da dovada mafia din Pharma interesata doar de majorarea pretului medicamentelor, implicit a profitului, chiar si cu pretul vietii bolnavilor. Suparata, ministrul Sorina Pintea ia in calcul taxarea firmelor din domeniu, prin  reintroducerea taxei claw back, considerand ca ridicarea acestei taxe si scutirea de la plata contributiei trimestriale a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana sunt masuri care nu trebuiau sa permita disparitia imunoglobinei de pe piata romaneasca, ci dimpotriva.

author avatar
Simona Badulescu
662 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger