AcasăNewsBolnavii de cancer, forţaţi să cumpere medicamentele gigantului elveţian Roche

Bolnavii de cancer, forţaţi să cumpere medicamentele gigantului elveţian Roche

Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Roche România cu amendă în valoare totală de 59.967.944 lei (12.857.897 euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice din România. Producătorul (cu sediul principal în Basel) a  adoptat o strategie comercială menită să elimine concurenţa la licitaţii şi a întârziat în mod intenţionat intrarea pe piaţă a medicamentelor ieftine.

Sancţiunile au fost aplicate în urma a două investigaţii declanşate în anul 2017. Comportamentul Roche s-a manifestat, în cursul anului 2017, în contextul participării la achiziţia publică centralizată pentru medicamente ce conţin substanţele Rituximab şi Trastuzumab, în cadrul programului naţional de oncologie, precum şi în cadrul a 47 de licitaţii organizate la nivel de spital pentru aprovizionarea cu aceleaşi medicamente.Pentru a evita monopolizarea pieţei distribuţiei unui medicament, legislaţia în vigoare prevede că un producător este obligat să furnizeze medicamente către minimum trei distribuitori.

Deşi Roche a vândut medicamentele ce conţineau Rituximab şi Trastuzumab către distribuitorii parteneri, care i-au fost şi concurenţi în aceste licitaţii, preţul oferit distribuitorilor a fost mai mare decât preţul său de ofertare la licitaţiile publice. În felul acesta, Roche şi-a eliminat concurenţa la licitaţii, deoarece distribuitorii nu au putut participa în cadrul acestor proceduri în condiţii rezonabile, care să le asigure desfăşurarea activităţii în mod eficient (profitabil). Această strategie a fost motivată de intenţia de a întârzia şi de a îngreuna accesul pe piaţă a variantelor similare concurente cu produsele Roche, ce conţineau substanţele Rituximab şi Trastuzumab (Mabthera şi Herceptin). Distribuitorii de medicamente nu comercializau exclusiv produse ale Roche şi, ca urmare, în situaţia în care ar fi câştigat o licitaţie pentru medicamente ce conţineau substanţe active Rituximab şi Trastuzumab, pe parcursul contractului ar fi putut înlocui produsele Roche cu variante similare, mai ieftine, ale altor producători. Pentru această practică, Roche a fost amendată cu 44.168.105 lei (9,47 milioane euro). În cea de-a doua investigaţie s-a constatat că , în aceeaşi perioadă 2017 – 2019, Roche a implementat o strategie pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente, mai ieftine, care conţin substanţa activă Erlotinib. Un plan al direcţionării pacienţilor către propriului produs, mai scump, Tarceva, prin Cardul de pacient Roche şi Call Center-ul Roche, şi acoperirea diferenţei de preţ ce ar fi trebuit plătită de către pacienţi la achiziţia Tarceva, pentru ca aceştia să nu cumpere un alt medicament similar. În acest caz Roche România SRL a fost sancţionată cu 15.799.839 lei (3.387.688 euro).Cu bugetul alocat decontării Tarceva, statul ar fi putut deconta mai multe medicamentele similare pentru pacienţi: potrivit estimărilor, din bugetul Fondului National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS, au fost alocate suplimentar sume ce depăşesc 2 milioane de lei, pentru decontarea medicamentului produs de Roche, faţă de situaţia în care pacienţii ar fi optat pentru o varianta similară a aceluiaşi medicament.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
226 afisari

1 COMENTARIU

  1. ,,Tarceva’,scump,foarte scump( dar il iei gratis) il plateste statul,dar te ucide in cel mai scurt timp.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger