AcasăNewsBogaţii lumii îşi adăpostesc averile în seifuri

Bogaţii lumii îşi adăpostesc averile în seifuri

Casetele de valori pot varia de la câţiva centimetri până la unele de mărimea unui dulap de bucătărie. Din Elveţia şi până în Londra şi Statele Unite, avuţii planetei încep să-şi depoziteze  metale preţioase, bijuterii, bani gheaţă şi chiar criptomonede, fie de teama unei recesiuni globale fie pentru a evita dobânzile negative la depozitele bancare.

 

O clădire din cartierul londonez Mayfair seamănă  la  prima vedere cu un club privat, dar la subsol adăposteşte una din cele mai sigure locaţii din metropolă. Fortăreaţa de oţel, construită de firma IBV International Vaults, se va deschide luna viitoare şi îşi va oferi serviciile miliardarilor care caută un loc pentru a-şi depozita avuţiile. „Primim telefoane în fiecare săptămână cu privire la o cameră disponibilă pentru 2,5 milioane lire sterline (3,2 milioane dolari) pe an”, a spus Sean Hoey, director la IBV London, referindu-se la un seif de mărimea unui apartament. Firma are însă în acelaşi loc şi 550 de casete de valori şi mizează pe reputaţia de siguranţă a Londrei în pofida Brexitului. Cristopher Barrow, directorul Metropolitan Safe Deposits, a anunţat că au fost investiţi peste 3 milioane de dolari pentru un nou sediu, deschis recent în sud-vestul Londrei. Aceeaşi situaţie la Sincona Trading AG, un dealer de metale preţioase care oferă spre închiriere peste 1.000 de casete de valori în centrul oraşului Zurich. În urmă cu trei ani firma avea zeci de casete libere însă acum închiriază câte cinci în fiecare zi, a dezvăluit Benoit Schoeni, director la Sincona Trading AG.

Pentru firmele elveţiene cererea de casete de valori a fost influenţată şi de politica monetară a băncii centrale. Dobânzile negative la depozite au adus băncile elveţiene în situaţia în care au de ales între a pierde bani pentru a păstra depozitele clienţilor şi a impune comisioane care ar putea să alunge clienţii în altă parte. „Costurile pentru depozitarea de numerar sunt mai mici decât dobânzile negative la depozite. Stocarea de cash a devenit o afacere importantă pentru noi”, a dezvăluit Ludwig Karl de la Swiss Gold Safe Ltd. Cel mai mare preţ perceput de această firmă pentru a casetă de valori este de 4.039 franci (4.079 dolari) pe an. Se estimează că numai în SUA sunt peste 25 de milioane de case de valori care pot fi utilizate în diferite scopuri. O altă opţiune sunt depozitele în zone scutite de taxe precum Singapore, Geneva şi Delaware care sunt preferate pentru stocarea lucrărilor de artă.

Radu Jacotă

author avatar
National
452 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger