AcasăNewsBoc vrea mai putine primarii. Degeaba

Boc vrea mai putine primarii. Degeaba

Edilul Clujului propune reducerea cu o treime a numarului actual de primarii, pe motiv ca o mie de primarii sunt incapabile sa-si sustina cheltuielile. Romania ”traieste inca dupa o lege comunista”, data in 1968 – avertizeaza Emil Boc. Este vorba despre organizarea administrativa a tarii intr-o formula depasita si paguboasa, fapt care impune finalizarea reformei administrative. O reforma despre care se vorbeste de multi ani dar nu se face nimic. In viziunea lui fostului premier PDL, pe langa regionalizarea menita sa comaseze judetele astfel incat sa rezulte regiuni cu cate 800.000 de locuitori, esentiala este si reducerea numarului de primarii: ”De la 3.000 cate sunt, sa dispara 1.000 prin comprimare, pentru a deveni mai eficiente”. Iar pentru ca toate aceste schimbari sa fie durabile, trebuie ca intreaga clasa politica sa incheie un pact de prin care sa-si ”asume consensual” reforma administrativ-teritoriala. Propunere cel putin surprinzatoare din moment ce, dincolo de razboiala politica la zi, se stie foarte bine rolul decisiv jucat de primari in alegeri, ca urmare este o utopie sa-ti inchipui ca PSD, PNL, UDMR sau ALDE ar fi de acord sa-si supere alesii locali in prag de trei scutinuri: alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2019 si parlamentarele din 2020. Interesele politice fiind evidente, clar este si ca Romania nu va pupa prea curand o reforma administrativa, indiferent de ce spune Boc.

Edilul Clujului propune reducerea cu o treime a numarului actual de primarii, pe motiv ca o mie de primarii sunt incapabile sa-si sustina cheltuielile.

Fostul premier bate campii cu reforma administrativa

Romania ”traieste inca dupa o lege comunista”, data in 1968 – avertizeaza Emil Boc. Este vorba despre organizarea administrativa a tarii intr-o formula depasita si paguboasa, fapt care impune finalizarea reformei administrative. O reforma despre care se vorbeste de multi ani dar nu se face nimic. In viziunea lui fostului premier PDL, pe langa regionalizarea menita sa comaseze judetele astfel incat sa rezulte regiuni cu cate 800.000 de locuitori, esentiala este si reducerea numarului de primarii: ”De la 3.000 cate sunt, sa dispara 1.000 prin comprimare, pentru a deveni mai eficiente”. Iar pentru ca toate aceste schimbari sa fie durabile, trebuie ca intreaga clasa politica sa incheie un pact de prin care sa-si ”asume consensual” reforma administrativ-teritoriala. Propunere cel putin surprinzatoare din moment ce, dincolo de razboiala politica la zi, se stie foarte bine rolul decisiv jucat de primari in alegeri, ca urmare este o utopie sa-ti inchipui ca PSD, PNL, UDMR sau ALDE ar fi de acord sa-si supere alesii locali in prag de trei scutinuri: alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2019 si parlamentarele din 2020. Interesele politice fiind evidente, clar este si ca Romania nu va pupa prea curand o reforma administrativa, indiferent de ce spune Boc.

author avatar
Simona Badulescu
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger