A șasea zi din luna ianuarie are o semnificație aparte pentru credincioșii ortodocși. Este o zi de mare sărbătoare, marcată cu crice roșie în calendar.
Pe 6 ianuarie este prăznuit Botezul Domnului, sărbătoarea cunoscută popular ca Boboteaza, ce amintește de Botezul Mântuitorului în apa Iordanului. În Ajunul Bobotezei și în ziua de Bobotează, în bisericile ortodoxe se sfințesc apele, iar credincioșii vin la lăcașurile de cult nu doar pentru a asista la slujba, ci și pentru a lua acasă Aghiasma Mare.
Apa este folosită, în ajunul sărbătorii, pentru sfințirea caselor și a oamenilor ce locuiesc în ele. Se spune că aghiasma, care este păstrată cu mare grijă de către credincioși, nu se strică. Oamenii pot bea Aghiasma Mare, sfințită de Bobotează, pe nemâncate, timp de 8 zile, și la recomandarea preotului duhovnic. Se spune că această apă sfințită se poate folosi în caz de boală.
ÎPS Teodosie: „Boboteaza este sărbătoare mare, cosmică”
„Boboteaza este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri şi având atâta apă aici la malul mării, noi pregătim Boboteaza cu mult belşug de apă care se sfinţeşte”, declara șla începutul acestei săptămâni, Arhiepiscopul Tomisului.
De altfel, în Ajunul Bobotezei, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie a sfințit apa din mai multe recipiente mari, de lemn, aflate în curtea Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța. Apoi, ÎPS Teodosie a urcat pe cisternele parcate în fața lăcașului de cult. A urcat pe fiecare dintre ele, pentru a sfinți apa pentru Bobotează.
Nu se spală rufe
În această zi de Bobotează nu se spală rufe, pentru a nu se „spurca” apa, iar din bătrâni se spune că nu ar fi bine ca oamenii să se spele pe cap, existând superstiția că cine face acest lucru s-ar putea alege cu dureri de cap în tot restul anului.
De asemenea, se spune în popor că dacă în dimineața Ajunului Bobotezei pomii erau încărcați cu promoroacă ar fi semn de rod bogat. Totodată, există obiceiul ca fetele nemăritate care speră să-și viseze ursitul să pună sub pernă, în noaptea de dinainte Bobotezei, o crenguță de busuioc sfințit. Credința populară mai spune că fetele care cad pe gheață de Bobotează se vor mărita în anul respectiv.