AcasăNewsBobotează. 13.000 de sticle cu agheasmă, pregătite la Catedrala Patriarhală pentru a...

Bobotează. 13.000 de sticle cu agheasmă, pregătite la Catedrala Patriarhală pentru a fi oferite credincioșilor. Programul slujbelor

(sursa foto: ziarulunirea.ro)

Mai sunt doar câteva zile până la marea sărbătoare a Botezului Domnului, cunoscută în popor drept Boboteaza. Credincioșii ortodocși sărbătoresc vineri, 6 ianuarie, Botezul Domnului.

Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, din Capitală, se vor pregăti 13.000 de sticle care vor fi umplute cu apă sfințită, Agheasma Mare, și apoi vor fi împărțite credincioșilor. Totodată, vor fi pregătite câteva mii de pachete cu anafură.

Programul slujbelor de Botobează, de la Patriarhie

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis și programul slujbelor care vor fi oficiate la Catedrala Patriarhală, de Bobotează.

Astfel, conform basilica.ro, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfășura conform următorului program:

„În ziua de joi, 5 ianuarie 2023, va avea loc Sfințirea Mare a apei (Agheasma Mare), precum și îmbutelierea a 13.000 de sticle (26.000 litri) într-un spațiu special amenajat, fără accesul credincioșilor. De asemenea, vor fi pregătite 5.000 de pachete cu anafură.

În ziua de vineri, 6 ianuarie 2023, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți câte o sticlă de 2 litri cu Agheasmă Mare şi un pachet cu anafură.

Între orele 09:30 – 11:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.
Începând cu ora 12:00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită de către trei ierarhi Slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Agheasmă.”

An de an, credincioșii ortodocși au mare grijă să meargă, în ziua de Bobotează, la biserică, pentru a lua și a duce acasă apă sfințită – Agheasma Mare. După ce asistă la slujbă, oamenii merg să ia această apă sfințită – fie vin de acasă cu o sticlă din plastic, fie primesc deja Agheasma în recipiente special pregătite de către slujitorii lăcașurilor de cult, înaintea marii sărbători.

author avatar
Andrei Coman