AcasăNewsBob Dylan, primul muzician din istorie distins cu Nobel

Bob Dylan, primul muzician din istorie distins cu Nobel

Premiul Nobel pentru literatura de anul acesta a fost castigat, neasteptat, de celebrul cantaret Bob Dylan (75 de ani) , “pentru crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a muzicii americane”.

Anuntul a fost facut la Stockholm, de Sara Danils, secretar permanent al Academiei Regale, care a spus ca artistul “a scris o pezie pentru ureche “,  “continua sa se reinventeze, de 54 de ani” si ca alegerea lui pentru premiul Nobel s-a facut cu o “mare unitate” in randul membrilor comisiei.“Dylan are un statut emblematic, influenta sa in muzica contemporana este profunda”, a mai  motivat Academia suedeza, iar Per Watsberg, unul dintre membrii marcanti ai institutiei a  considerat ca Dylan “este probabil cel mai mare poet in viata”. Premiul Nobel pentru literatura este insotit de un cec in valoare de circa 820.000 de euro (8 milioane de coronae suedeze). Personalitate multiculturala, Robert Allen Zimmerman, s-a nascut in 24 mai 1941, in Minnesota. Student fiind a inceput sa interpreteze cantece folk si country, schimbandu-si numele in Bob Dylan dupa cel al poetului Dylan Thomas. O parte din cele mai apreciate cantece ale lui Dylan sunt din anii ’60 (Blowin in the Wind si The Times They Are a-Changin) si au devenit embleme ale miscarilor pacifiste si pentru drepturile civile la scara mondiala.

Una calda, alta rece

Editura Humanitas, care detine drepturile de publicare pentru Dylan, spune, prin vocea Denisei Comanescu (director al Humanitas Fiction) ca decernarea premiului Nobel lui Bob Dylan ar garanta vanzari mai mari de carte de acum incolo. Cu mentiunea ca artistul american este poet si este stiut faptul ca romanii nu prea se inghesuie sa cumpere poezie. Humanitas a publicat trei tituluri de Dylan: ”Cronica vietii mele” (memorii) , ”Tarantula”, si ”Suflare de vant”, pe care le va reedita in curand.

author avatar
Bogdan Borcea
246 afisari

2 COMENTARII

  1. Mi se rupe de humanitasul vostru. Stirea era ca Dylan a luat Nobel, un muzician care va ramane in istorie nu altceva

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger