Este ultima listă a deceselor în Statele Unite în urma unei misterioase afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice, a anunţat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din această ţară (CDC).
Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state americane, a precizat că în prezent au fost identificate 2.172 de cazuri de îmbolnăviri pe teritoriul SUA, cu aproape 100 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Cele 42 de decese au fost confirmate în 24 de state, media de vârstă a pacienţilor decedaţi fiind de 52 de ani. Vârsta medie a celor afectaţi de această boală este de 24 de ani, iar 79% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit au sub 35 de ani. Cel mai recent caz este cel unui băiat de 17 ani, care a suferit daune ireversibile ca urmare a maladiei pulmonare asociate cu vaping-ul şi fost nevoie de un transplant de plămâni pentru a-i salva viaţa. „Este pentru prima dată când detectăm un produs chimic care reprezintă un motiv de îngrijorare din probele biologice de la pacienţii cu aceste leziuni pulmonare”, a anunţat CDC, precizând că a descoperit acetat de vitamina E în toate probele de fluide colectate din plămânii a 29 de pacienţi din 10 state americane.
Adolescenţii români pufăie la greu
Consumul de tutun și țigări electronice în rândul copiilor din România a atins la cote alarmante, pe fondul accesului facil la aceste produse, expunerii la publicitate şi acţiunilor de promovare. Estimările Organizaţiei Salvaţi Copiii nu lasă loc de dubii: 4% dintre băieți și 1% dintre fetele de 11 ani au fumat cel puțin o dată pe săptămână, România situându-se pe locul 4 din cele 42 de state cuprinse în analiză; 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit țigarete electronice; 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit dispozitive electronice de încălzit tutun, așa-numitele IQOS, despre care există suspiciuni rezonabile că ar putea produce dependență tabagică şi riscuri similare pentru sănătatea consumatorilor ca țigările clasice. 15% dintre fumătorii adulți din România, adică 1 fumător din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani.1 din 5 copii a fost expus publicității produselor IQOS, știind în ce constau acestea. Expunerea va crește semnificativ având în vedere lipsa restricțiilor în expunerea și publicitatea acestor produse.