AcasăNewsBoala parsiva care te omoara cu zile

Boala parsiva care te omoara cu zile

Cantareata de muzica populara Ileana Ciuculete a murit, marti seara, la varsta de 59 de ani. Artista suferea de o ciroza galopanta cauzata de o hepatita C de care nu stia.  Virusul hepatitei C poate fi contactat pe calea sangelui, de la manichiura, pedichiura, dentist sau prin sex.

” Pacat, prea devreme s-a dus. Era o persoana foarte agreabila, contemporana cu moda cantecului de astazi. Cu multe slagare, pe gusturile tuturor ascultatorilor si telespectatorilor. Era o femeie foarte frumoasa, a fost una dintre cele mai frumoase artiste. Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in pace si sa-i fie tarana usoara. O regretam foarte mult”, a declarat un apropiat al cantaretei, artistul Gheorghe Turda.

Ce este ciroza hepatica, boala fara mila

Termenul de “ciroza” provine din limba greaca, de la cuvantul “kirrhos” si se refera la culoarea maro-roscat a ficatului afectat pe sectiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul si virusurile hepatitice B si C, acestia actionand sinergic, atunci  cand sunt intalniti la acelasi pacient.

Simptome

Adesea, pacientii pot avea boala hepatica avansata, fara nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseala accentuata. Alteori, se prezinta la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul tesutului subcutanat de la membrele inferioare), cresterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor).

Investigatii

Pentru sustinerea diagnosticului de ciroza este nevoie de criterii atat biochimice, cat si ecografice si endoscopice. Medicul generalist, internistul sau gastroenterologul vor recomanda o hemoleucograma completa, probe functionale hepatice (transaminaze, teste de colestaza), teste de insuficienta hepatica – albumina serica, coagulograma, electroforeza proteinelor serice, dar si explorari imagistice.

Atentie la ustensile!

Principala modalitate de transmitere a virusului VHC este prin contactul cu sangele unei persoane infectate. Atunci cand infectia devine importanta se declanseaza sistemul imunitar care incepe sa lupte impotriva virusului. La unele persoane, sistemul imunitar chiar reuseste sa lupte si sa controleze virusul. In general, virusul nemilos poate fi contactat de la manichiura, pediciura, dentist sau prin sex. Atentie, deci, la ustensilele folosite in cabinetele de cosmetica sau la stomatologie.

author avatar
Catalin Dumitrescu
515 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger