AcasăNewsBNR vrea sa intareasca leul

BNR vrea sa intareasca leul

Mugur Isarescu tine leul in „frau” prin licitatii repo

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a deschis ieri larg baierile si a imprumutat bancile comerciale cu sase miliarde de lei, peste plafonul de patru miliarde de lei impus saptamanile trecute.

Mugur Isarescu tine leul in „frau” prin licitatii repo

Banii au fost dati, ca si pana acum, prin licitatiile repo, prin care BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. BNR a decis sa plafoneze sumele oferite bancilor in luna august  2012, moment in care leul a  a inceput sa se deprecieze.  Un alt efect al plafonarilor l-a reprezentat cresterea randamentelor (a dobanzilor) la titlurile emise de Finante, ceea ce a facut ca Romania (statul) sa se  imprumute mai scump. Dupa cateva saptamani de licitatii cu sume plafonate la patru miliarde de lei, leul a inceput sa se deprecieze vizibil, apoi, dupa majorarea plafonului, euro a inceput sa scada fata de moneda nationala. BNR a majorat ieri din nou plafonul, deci ne putem astepta la o intarire a leului si la o scadere a costurilor de imprumut ale Romaniei.

„Frau” pentru leu

Licitatiile repo sunt mai eficiente ca dobanda de politica monetara. O spune chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, el precizand ca, din punctul sau de vedere, cea mai buna metoda de reglare a cursului valutar este limitarea valorii licitatiilor saptamanale prin operatiuni repo. In acest mod, leul este tinut in „frau”, ba chiar scade fata de euro, cei mai castigati fiind exportatorii, iar perdantii sunt platitorii de rate la creditele in valuta.

author avatar
Arpad Dobre
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger