AcasăNewsBNR stopeaza reducerea dobanzilor, leul isi continua caderea

BNR stopeaza reducerea dobanzilor, leul isi continua caderea

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, pentru a tempera caderea leului

Banca Nationala a Romaniei a decis ieri sa mentina rata de politica monetara la 5,25%/an si a stabilit un curs valutar de 4,41 lei/euro. Acesta este un nou maxim istoric al euro fata de leu, iar BNR si-a diminuat rezerva cu 270 de milioane de euro, pentru a stopa caderea monedei nationale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, pentru a tempera caderea leului

BNR a inceput inca din noiembrie 2011 reducerea in serii consecutive a dobanzii de politica monetara, dar ieri a decis stoparea acestui proces. Inainte de caderea cabinetului Ungureanu, mai toti analistii sustineau ca aceasta dobanda va scadea cu minimum  0, 25 puncte procentuale, in incercarea BNR de a debloca creditarea din partea bancilor si de a relansa consumul, absolut necesare pentru iesirea din criza. Caderea Guvernului Ungureanu a indus insa panica in piata valutara, iar moneda nationala a pierdut pas cu pas „redutele” de 4,38 lei/euro, apoi de 4,39 lei/euro, apoi si pe cea de 4,40 lei/euro, iar ieri, BNR a stabilit un curs de peste 4,41 lei/euro. Si se pare ca putea fi si mai rau.

Costul apararii leului

BNR nu ar recunoaste decat eventual peste un an ca a intervenit in piata, dar dealerii mai multor banci i-au simtit prezenta in tranzactiile zilnice, mai ales de cand leul a inceput sa o ia la vale. De altfel, potrivit chiar datelor oficiale, rezerva BNR a scazut din  martie si pana in aprilie cu aproape 270 de milioane de euro, suma fiind probabil folosita pentru a stopa caderea si mai drastica a leului. Acum, analistii sustin ca leul se va stabiliza in marja de 4,35-4,4 lei, dar exista riscul ca din toamna sa se deprecieze din nou, in urma amenintarii scaderii ratingului de tara de catre Fitch Ratings.

author avatar
Arpad Dobre
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger