AcasăNewsBNR scumpeste creditele

BNR scumpeste creditele

Bogdan Olteanu cere bancilor sa-si majoreze rezervele

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a anuntat ca BNR va cere majorarea provizioanelor bancare din 2013, ceea ce poate scumpi imprumuturile.

Bogdan Olteanu cere bancilor sa-si majoreze rezervele

Provizioanele reprezinta rezerva constituita pentru eventuale pierderi previzibile in viitor, iarBNR are in vedere sa solicite majorarea acestora la unele banci. Viceguvernatorul Bogdan Olteanu nu a precizat despre ce institutii bancare este vorba, insa, in ultima perioada, tot mai multe banci raporteaza cresteri semnificative ale portofolilor de credite neperformante.

Astfel, la BCR, acestea au depasit 25% din totalul imprumuturilor, iar la BRD sunt de peste  20%. Majorarea provizioanelor nu pare un lucru atat de rau pentru banci, care devin mai credibile daca anunta ca au rezerve suplimentare, pe care, oricum, le trec pe cheltuieli (in cazul micsorarii provizioanelor, acestea se trec la venituri). Pe de alta parte, bancile sustin ca sunt nevoite sa blocheze sumele respective,  iar obligatia de a aduce profit le revine – evident – clientilor, care vor plati dobanzi mai mari la credite sau comisioane mai scumpe.

author avatar
Arpad Dobre
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger