AcasăNewsBNR n-are milă de români! Indicele ROBOR la 3 luni înregistrează un...

BNR n-are milă de români! Indicele ROBOR la 3 luni înregistrează un nou record

roborBNR n-are milă de români! Indicele ROBOR la 3 luni înregistrează un nou record

Indicele ROBOR la trei luni a atins un nou record al anului, urcând miercuri 2,13%, arată datele BNR. ROBOR la şase luni a crescut la 2,25%, faţă de 2,21%, şi atinge cel mai ridicat nivel din 30 iunie 2020 şi până acum.

Această majorare va afecta românii cu credite în lei, deoarece noul record negativ influențează rata lunară datorată băncii.

În ultimele două săptămâni, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, a avut o creștere constantă. În data de 30 septembrie, acesta avea o valoare de 1,77%, iar de atunci a crescut aproape zilnic.

Minimul anului 2021 a fost atins pe 7 iunie, când indicele a avut valoarea 1,49%.

ROBOR la 3 luni este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019. Din primăvara anului 2019, pentru creditele noi în lei a fost introdus indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

IRCC se aplică împrumuturilor acordate populației după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

author avatar
Andreea Vlad