AcasăNewsBNR, la carma bancilor-punte

BNR, la carma bancilor-punte

Competență. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu va prelua, indirect, și hățurile băncilor falimentare

Guvernul a avizat legea de infiintarea a bancilor-punte, care vor prelua bancile falimentare din Romania. Acestea vor putea fi imprumutate de Ministerul Finantelor cu banii obtinuti din obligatiuni de stat.

Competenta. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu va prelua, indirect, si haturile bancilor falimentare

O banca este considerata in faliment daca inregistreaza o criza de lichiditate ce poate afecta interesele deponentilor sau altor creditori sau daca fondurile proprii ale acesteia nu depasesc 75% din nivelul minim al cerintelor de capital. In acest caz, potrivit reglementarilor Guvernului, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va dispune transferul total sau partial de active si pasive catre o banca-punte. Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actionariatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari. Banca-punte poate functiona timp de pana la doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestui termen din partea BNR, pana la lichidarea activelor si pasivelor bancii falimentare.

Faliment privat, spijin – de la buget

Daca  resursele financiare sunt insuficiente pentru finantarea masurilor de stabilizare a bancii falimentare, Guvernul va pune la dispozitia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar sumele necesare sub forma de imprumut din varsaminte din privatizare inregistrate la Trezorerie. Daca aceste varsaminte sunt insuficiente, Ministerul Finantelor poate lansa imprumuturi de stat de tipul obligatiunilor de stat.

author avatar
Arpad Dobre
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger