AcasăNewsBNR ingheata dobanda, leul o ia la vale

BNR ingheata dobanda, leul o ia la vale

Mugur Isarescu avertizeaza ca razboiul intre Palatul Victoria si Cotroceni va darama leul

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri mentinerea  nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an. Masura denota stabilitate si incurajeaza economiile, in dauna consumului.

Mugur Isarescu avertizeaza ca razboiul intre Palatul Victoria si Cotroceni va darama leul

De la inceputul anului, BNR a tot redus dobanda de politica monetara, de la 6% la 5,25% pe an si trendul parea sa fie mentinut. La randul lor, bancile comerciale puteau incepe reducerea dobanzilor, atat la depozite, cat, mai ales, la credite, dar nu au facut-o, dimpotriva, le-au majorat chiar la 7-8% la conturile pentru economii.  Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le atragea atentia bancherilor in februarie ca majorarea dobanzilor pentru depozite, in contradictie cu relaxarea inceputa de BNR, le va diminua profiturile si cota de piata. „Le-am spus ca este o greseala sa mareasca dobanzile la depozite”, a avertizat Isarescu. BNR a continuat sa reduca, pana in aprilie inclusiv, dobanda  de politica monetara, care a ajuns la nivelul de 5,25%. Si acolo a ramas, deoarece in luna mai a inceput criza politica, la care s-au adaugat si temerile privind viitorul zonei euro, plus atacul asupra leului, care s-a devalorizat cu aproape 7% in acest an.

Referendumul depreciaza leul

Isarescu a atras ieri atentia ca actuala criza politica nu face deloc bine monedei nationale. „Pacea politica ar intari leul”, a spus Isarescu. Dupa anuntul facut ieri de Curtea Constitutionala, de amanare a deciziei privind referendumul, moneda nationala s-a depreciat cu trei bani fata de cursul oficial de la ora 13.00 al BNR, fiind tranzactionata pe piata interbancara cu 4,63 lei/euro.

author avatar
Arpad Dobre
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger