AcasăNewsBNR ieftineste creditele abia in 2015

BNR ieftineste creditele abia in 2015

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, da un semnal clar bancilor: nu va „aruncati”, criza nu s-a incheiat!

Banca Nationala a Romaniei a pastrat nemodificata dobanda de politica monetara si a convenit cu FMI sa mentina nivelul de 5,25% pana la sfarsitul acestui an. O scadere se intrevede abia in decembrie 2014.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, da un semnal clar bancilor: nu va „aruncati”, criza nu s-a incheiat!

Liderii UE dau semnale politice peste tot in lume ca in zona euro s-a incheiat recesiunea, doar-doar i-o crede cineva, insa datele economice arata, in cel mai bun caz, o stagnare economica in toata Europa. Economiile statelor membre nu se mai misca din cauza restrangerii activitatii firmelor, care nu se mai incumeta sau nu reusesc sa mai obtina finantari pentru capital de lucru de la banci. Institutiile financiare sunt foarte atente la semnalele emise de bancile centrale si nu reduc dobanzile la credite, blocand astfel, in continuare, relansarea consumului si a economiilor. Semnalul dat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), prin mentinerea nivelului de politica monetara, este clar: nu va „aruncati”, criza nu s-a incheiat!

In plus, guvernatorul BNR, Mugur isarescu, a avertizat ca, in acest an, inflatia va fi de 5-6%, semn ca vor avea loc noi scumpiri.

Masuri, efecte, perspective

BNR a decis ieri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an si sa pastreze acelasi nivel si pentru ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) ale bancilor, de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta. Practic, BNR a avertizat bancile sa fie foarte prudente in acordarea de credite si, prin pastrarea nivelului RMO, le-a impus sa nu scada dobanzile si nici costurile. Reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania anticipeaza ca BNR ar putea relaxa politica monetara abia la finalul anului viitor, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie 2014. Deci nici creditele nu se vor ieftini pana la acea data.

author avatar
Arpad Dobre
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger