AcasăNewsBNR, fortata sa accepte exportul capitalului austriac

BNR, fortata sa accepte exportul capitalului austriac

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca Banca Nationala poate tine cursul valutar in frau

Banca nationala a Austriei i-a chemat ”la ordine” pe reprezentantii celor 17 banci centrale din statele in care exista subsidiare bancare austriece. Austria isi recapitalizeaza sectorul bancar prin reducerea operatiunilor in Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca Banca Nationala poate tine cursul valutar in frau

Bancile austriece care au subsidiare in Romania au fost somate la sfarsitul anului trecut de Banca centrala a Austriei sa-si reduca expunerea  in tara noastra, cu alte cuvinte, sa taie finantarea externa, iar sucursalele romanesti sa se descurce cum pot.  Guvernatorul BNR, Mugur Isprescu, sutinea la acea data ca, in cazul exodului capitalului austriac, Banca Nationala are suficiente parghii sa tina cursul valutar in frau.  La vremea respectiva, chiar presedintele Traian Basescu atragea atentia ca bancile austriece s-au imbogatit  in tara noastra si ca ar fi imoral sa paraseasca Romania. Sefii institutiilor financiare austriece s-au grabit sa-l linisteasca, sustinand ca nu vor taia finantarea pentru subsidiarele romanesti. Cu toate acestea, banca centrala a Austriei i-a convocat ieri la negocieri pe reprezentantii celor 17 banci nationale din tarile cu subsidiare bancare austriece.

Scopul oficial il reprezinta  restrictiile din noua legislatie bancara  a UE, care prevede recapitalizarea bancilor austriece. Motivul este insa unul derivat: daca aceste banci nu vor  efectua recapitalizarea – si taierea finantarii subsidiarelor din cele 17 state – Austria si-ar putea pierde ratingul AAA si, implicit, increderea investitorilor in aceasta tara.  Drept urmare, ne putem astepta in curand la un export al capitalului austriac  detinut in Romania de Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria.

Confirmari

Cum era si normal, la negocierile de la Viena a fost invitat si un reprezentant al BNR. ”Se discuta probleme privind implicatiile majorarilor de capital in bancile europene si preocuparea ca aceste noi cerinte sa nu aiba efecete negative in tarile emergente”, a spus consilierul guvernatorulului BNR, Adrian Vasilescu, confirmand practic temerile privind un eventual exod al capitalurilor bancare austriece din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
467 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger