AcasăNewsBNR face ordine in curtea bancilor

BNR face ordine in curtea bancilor

Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa schimbe regulile creditarii, incercand astfel sa incurajeze imprumuturile in moneda nationala.

BNR vrea sa determine bancile sa-si regandeasca politica de creditare si sa nu mai acorde imprumuturi atat de usor. Astfel, potrivit proiectului de regulament propus de Banca Centrala, creditele de consum ar urma sa fie acordate pe o perioada de cel mult cinci ani. In plus, clientul va fi obligat sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului. Modificari importante vor aparea si in ceea ce priveste creditele imobiliare.”Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ in cazul creditelor acordate in lei, 70% in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte valute sau indexate la cursul unor alte valute”, se arata in document BNR.

Si totusi creditul nu moare

In timp ce bancherii si-au exprimat ingrijorarea fata impactul pe care noile reglementari le-ar putea avea asupra insitutiilor pe care le reprezinta, fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, sustine ca masurile erau necesare. “Creditul nu are cum sa fie omorat. Creditul, fara aceste restrictii, se misca cum se misca. Eu nu impartasesc opinia ca aceste masuri vor omori creditarea”, a declarat Daianu. Totodata, acesta a explicat ca atata timp cat majoritatea cetatenilor au venituri in moneda nationala este normal sa opteze pentru un credit in lei. „In ceea ce priveste consumatorii, cetatenii, judecata este analoga: cei mai multi au venituri in lei. Prin urmare, oamenii, si in lumina lectiilor crizei – cea mai severa lectie este pentru cei care au luat credite denominate in franc elvetian – este bine sa ia credite in lei, moneda in care isi castiga traiul”. n

„Filosofia nonsalantei fata de expansiunea creditului, neglijarea flagranta a riscurilor au creat premizele pentru cea mai mare criza financiara”

Daniel Daianu

author avatar
National
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger