AcasăNewsBNR: Clauzele abuzive ale bancilor, judecate la instanta suprema

BNR: Clauzele abuzive ale bancilor, judecate la instanta suprema

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, sustine punctul de vedere al bancherilor

BNR nu respinge clauzele abuzive din contractele de credit, cata vreme este de acord cu cererea bancilor, ca procesele colective sa se judece, in ultima instanta, la Curtea Suprema, nu la Curtea de Apel, unde incepusera sa castige si cetatenii cocosati de ratele tot mai mari.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, sustine punctul de vedere al bancherilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) programase pentru ieri o intalnire intre guvernatorul Mugur Isarescu si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pe tema solutionarii clauzelor abuzive din contractele de credit. Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul Cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive. Intalnirea de la BNR, deosebit de importanta pentru cetatenii cu rate la banci, n-a mai avut loc, dar institutia s-a declarat sustinatoare pe fata a bancilor comerciale (care prea pierdeau procese pe banda rulanta, intentate de clienti).

Derogare profitabila pentrru banci

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, crede ca, asa cum au cerut bancile, procesele colective impotriva bancilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar trebui sa aiba cale de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie (instanta suprema), nu la curtile de apel, cum prevede Codul Civil. „Nu este nicio problema sa ai o prima instanta la tribunal si, prin exceptie, sa ai cale de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a declarat ieri Olteanu. Daca aceasta derogare va fi acceptata (si va fi, deoarece e sustinuta de BNR si de intregul sistem bancar), cetatenii de rand ar putea inregistra esecuri in procesele colective, ceea ce ar putea determina instanta suprema sa decida ca acele clauze incriminate sunt in regula si nu mai pot fi atacate juridic.

author avatar
Arpad Dobre
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger