AcasăNewsBNR anunță „Apocalipsa băncilor”! Cele 10 care vor dispărea!

BNR anunță „Apocalipsa băncilor”! Cele 10 care vor dispărea!

Fără nicio legătură cu învestirea lui Orban și măsurile pregătite de „Guvernul meu 2” – Banca Națională a României anunță că vine „Apocalipsa băncilor”! Ținute în brațe până acum, chiar și cu prețul înrobirii românului de rând, băncile sunt avertizate să-și rezolve singure problemele. Dacă nu vor găsi soluții, dispar de pe piață!

 

Șeful Direcției Stabilitate din cadrul BNR a vorbit recent la Sinaia, în cadrul unui seminar pe teme bancare, despre evoluția în piață. Avertismentul lui trebuie luat în considerare, căci este mesajul transmis de Banca Națională finanțiștilor: „Ultimele 10 bănci din sistemul bancar au cheltuieli operaționale foarte mari și ar trebui să se concentreze să găsească soluții. Altfel, vor dispărea!”. E clar, s-a înțeles?! Din câte se pare, ca urmare a manifestării riscului de credit, în ultimul deceniu s-a observat o evoluție sinuoasă a rezultatului financiar agregat al sistemului bancar.

Profitul, mai mare de la an la an

Cu toate acestea, pofitabilitatea sectorului a fost din ce în ce mai mare, de la an la an, fiind favorizată de stabilitatea climatului macroeconomic, precum și de costul tot mai scăzut al riscului de credit. Puse cap la cap, elementele de mai sus au dus la reducerea cotei de piață a băncilor care au pierderi (n.n. – nu știam că există cămătari care merg în pierdere!). În septembrie 2019, doar 2,6% din bănci mai au pierderi; ca o comparație, nivelul era de 57% în 2012! „Mai exact, la ora actuală numai o singură bancă din sistem mai înregistrează pierderi”, susține Eugen Rădulescu, de la BNR.

Beneficiind de o cotă de piață mai mare, evident că și-au împărțit și profitul. Vorbim despre băncile cele mai puternice din piață, care au „sechestrat” 85% din profitul înregistrat pe întreg sectorul! Cota de piață mare le-a permis acestor bănci să își reducă ponderea cheltuielilor fixe, care este, de asemenea, asociată unor costuri de finanțare mai mici. În acest sens, este de reținut că primele 10 bănci din sistem au costuri operaționale de circa 50% din venituri. În cazul ultimelor 10, costurile operaționale depășesc chiar și 100% din venit!

Pericolul reprezentat de coloșii din IT

Oricât de șocantă ar fi, informația că giganți de genul Google sau Apple încep să se implice pe piața financiar-bancară trebuie luată în serios. Chiar și în România s-a testat terenul și nu mai e mult până ce acești coloși ai planetei vor „ataca” sectorul bancar de la noi, cu oferte din ce în ce mai tentante pentru clienți, de la credite de finanțare până la criptomonedele viitorului.

Previziunea BNR este următoarea: „Ultimele zece bănci din sistem trebuie să se concentreze pe activitatea proprie, să găsească soluții. Fintech-urile câștigă din ce în ce mai mult teren, iar giganții Google, Amazon și, mai nou, Apple au început să își facă apariția și-n România. Dacă nu vor face acest lucru, aceste bănci vor dispărea într-un anumit orizont de timp – de la o zi la 10 ani sau chiar mai devreme de 10 ani!”.

Lume, lume, s-au îmbogățit românii!

În altă ordine de idei, bancherii vorbesc despre o …îmbogățire a românilor. Tradusă altfel, informația vrea să spună că nu numai băncile fac bani, ci și cetățenii țării. Totuși, eu parcă aș răstălmăci-o nițel diferit, adică băncile au acum un motiv în plus să mărească dobânzile la credite, că doar, uite, românii câștigă mai mulți bani!

Populația săracă din România a scăzut față de acum doi ani. Aproape un milion de oameni s-au îmbogățit, zic cifrele bancherilor. Adică, ar mai fi doar 33% săraci în țară. Pare mult? Nicidecum, cică prin UE e și mai rău, Italia sau chiar Germania furnizând mai mulți săraci comunității europene decât România! La nivelul UE, 113 milioane de oameni (22% din populația totală) se află sub incidența pragului de sărăciei, potrivit Eurostat. Din care, România „contribuie” cu un procent de 6%, dar Italia dă undeva spre 11% din populația săracă a Europei, iar Germania ține și ea aproape, cu 10%.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
8.338 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dar nu Manole ținea bancile in brate? Ce le face acum?
    Altfel, nu pot sa cred… s-au imbogatit romanii?! Sub ciuma rosie?! Fugiti de aici!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger