AcasăNewsBNR a decis, în ședința de marți. Crește rata dobânzii de politică...

BNR a decis, în ședința de marți. Crește rata dobânzii de politică monetară

(sursa foto: spynews.ro)

În cadrul primei ședințe de politică monetară din acest an, banca centrală a luat mai multe decizii, inclusiv o hotărâre ce vizează majorarea dobânzii-cheie.

Concret, consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară. De la 6,75% pe an, la 7% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023.

Un anunț în acest sens a venit de la BNR, la finele ședinței din 10 ianuarie.

Detalii de la BNR despre deciziile luate marți, 10 ianuarie

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 10 ianuarie 2023, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută, de la 5,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, s-a transmis într-un comunicat.

Ce s-a mai anunțat de la nivelul BNR? „Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76 la sută, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32 la sută, de la 15,88 la sută în septembrie. Creșterea a fost determinată și în acest interval mai cu seamă de majorarea prețurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață.

Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc”, s-a precizat în comunicatul de presă de la BNR.

author avatar
Andrei Coman
145 afisari

4 COMENTARII

  1. @ Isărescu înfrunzescu a luat-o ,,pe repede înainte”, cu înmugurirea, de la creșterile de salarii și pensii anunțate, ?

  2. O mare porcărie, niște maimuțe care imita oamenii, asta este CAul BNR. Fac și ei ce fac cei din lumea bună, ajunsa în criza, dar in Romanica lucrurile stau altfel! Pai bai proștilor sau bandiților, ca nu va știu resorturile acestei decizii, dacă Guvernul este nevoit sa acorde diverse ajutoare (facturi la curent, alimente, încălzirea locuinței etc) pentru ca majoritatea romanilor nu au venituri sa suporte cheltuielile, unde este lichiditatea în exces care ar justifica o asemenea măsură? A…., este la bancile străine (sa nu ne mai amăgim ca sant pers. jur. romane) care nu mai unde sa o plaseze, din cauza sărăciei romanilor! Și veniți voi, BNRul sa le dați dobânda bună, din profitul care ar trebui să-l vărsați la bugetul statului. Sictir, asta miroase a subordonare a BNR unor interese străine, adică, cam a Tradare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger