AcasăNewsBNR a „inundat” piata bancara cu zece miliarde de lei

BNR a „inundat” piata bancara cu zece miliarde de lei

Cash. Bancile obtin saptamanal sume mari de bani de la BNR

Banca Nationala a Romaniei a oferit ieri bancilor comerciale imprumuturi insumand zece miliarde de lei. Analistii estimeaza reduceri ale dobanzilor si ale ratelor la creditele in lei.

Cash. Bancile obtin saptamanal sume mari de bani de la BNR

Dupa ce, luni in sir, a limitat licitatiile repo (bani contra titluri de stat), BNR a desfacut „baierele” vistieriei si, inca de saptamana trecuta, a oferit nu doar patru miliarde de lei, asa cum obisnuia, ci noua miliarde de lei. Ieri, bancile au licitat peste 37 de miliarde de lei si au obtinut zece miliarde de lei.

Credite mai ieftine

Analistii bancari considera ca aceasta darnicie a BNR, de umplere a vistieriilor bancilor cu lichiditati are un scop precis. Astfel, dupa majorarea disponibilitatilor banesti, este de presupus ca bancile vor avea din ce sa reia creditarea – conditie de baza pentru relansarea consumului – si ar putea reduce dobanzile variabile, deci, si ratele creditelor in lei. Un alt efect al majorarii plafonului licitatilor repo il constituie scaderea randamentelor la titlurile de stat, asadar Ministerul Finantelor se va putea imprumuta mai ieftin de pe piata bancara.

Rata de 5,2 miliarde de euro la FMI

Analistii spera ca, odata cu reluarea creditarii si a consumului, se vor relansa si investitiile, inclusiv cele in valuta. BNR are mare nevoie de valuta in acest an, deoarece trebuie sa plateasca, impreuna cu Ministerul Finantelor, o rata de 5,2 miliarde de euro la imprumutul de zece miliarde de euro oferit cu darnicie (dar inutil si prea scump) Romaniei de FMI in 2009. Drept urmare, este de asteptat ca BNR sa arunce in continuare miliarde de lei pe piata, pentru a cumpara valuta de la banci, in scopul achitarii ratei.

author avatar
Arpad Dobre
424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger