AcasăNewsBMNATO, la Bruxelles. Tinerii români au aflat tainele Alianței Atlanticului de Nord

BMNATO, la Bruxelles. Tinerii români au aflat tainele Alianței Atlanticului de Nord

BMNATO, la Bruxelles. Tinerii români au aflat tainele Alianței Atlanticului de Nord

Ne naștem cu dorința de a cunoaște. Creștem fascinați de puterea din noi și de felul în care ne modelăm pentru a deveni cât mai buni. Se spune că pentru a fi fericit ai nevoie de ceva de făcut, ceva de iubit și neaparat ceva de năzuit. Pentru noi, Bucharest model NATO le are pe toate. Permanent facem ceva pentru el, îl iubim cu statornicie și năzuim să îl dăruim și celorlalți pentru a trăi aceeași bucurie pe care am simțit-o și noi.

Conferința BMNATO a apărut din dorința câtorva tineri entuziaști și a mentorului lor, Daniela Bordei, de a oferi o perspectivă nouă asupra securității vieții și a unui mâine mai bun pentru planetă. Lipsa unor astfel de conferințe de pe piață, un exercitiu practic extrem de valoros și teoretizarea excesivă a sistemului românesc de învățământ, au facilitat dezvoltarea acestui proiect care contura o perspectivă nouă și extrem de atractivă, opusă total monotoniei și memorizării.

În afară de asta, nu putem și nu trebuie să rămanem doar observatori ai fenomenelor sociale, politice, economice. Ca viitori purtători ai răspunderilor ce privesc un orizont nu prea îndepărtat de așteptări, tinerii trebuiau să ia contact cu problemele cu care se confruntă omenirea. BMNATO este singura simulare model NATO din lume, care se adresează adolescenților și care e menită să ajute la întelegerea rolului pe care îl are NATO, în contextul dramatic actual, la nivel mondial, pentru instaurarea siguranței vieții pe pământ.

An după an, conferința noastră a răspuns provocării de a o lua de la capăt, dat fiind faptul că echipa de organizare se schimbă, ca și tinerii participanți care pleacă la studii în țară sau în străinătate. Nu a fost ușor să menținem proiectul nostru de suflet, deoarece trebuia mereu să obținem locație, finanțare, și suport pentru a continua.

BMNATO, la Bruxelles. Tinerii români au aflat tainele Alianței Atlanticului de Nord

Din păcate, în România, factorii responsabili nu arătau interes pentru acest gen de activități, sau le privesc cu scepticism, așa că munca noastră a fost cu atât mai dificilă. N-am renunțat însa, și în timp, BMNATO a devenit un concept solid care a adunat peste 1800 de tineri, 10 echipe de organizare și invitati de marca, precum Excelența Sa, dnul Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO, Excelența Sa, dnul Emil Constantinescu, Președinte al României, Excelența Sa, dnul Shane Dixon, Adjunctul Interimar al Șefului Misiunii Americane în România, dnul James Joye Townsend, Președintele Asociației Tratatului Atlantic, dna Juxhina Sotiti Gjoni, Președinte al Asociatiei Tratatului Atlantic pentruTineret, dnul Alex Serban, Vice-președintele Asociației Tratatului Atlantic, politicieni români, oficiali ai Ministerului de Externe și ai Ministerului Apărarii, etc.

Mai mult decât atât, BMNATO a constituit un factor de coeziune, clădind în toți acești ani o comunitate puternică de tineri asumați, implicați într-un proiect extrem de important, dar și o adevarată familie, unde s-au legat prietenii și s-au adunat amintiri dragi tuturor. Începand cu anul 2022, BMNATO este parte a start-up ului Youni, fondat in 2017 de Andrei Nicolae, și el fost participant, alături de sora lui, la primele ediții BMNATO.

Au trecut 9 ediții, fiecare altfel, cu altă echipă, participanți, locatie, suport. Simularea noastră, Model NATO, a depășit chiar aria Capitalei, și anul trecut a deschis un canal nou de expunere, poposind în vestul țării, la Cluj. Vor urma alte orașe, între care cele mai apropiate ca dată de realizare sunt Iași, Craiova și Constanța.

Așa vom forma o rețea de comunicare și interes și vom facilita accesul tinerilor din toate zonele țării la conferința noastră. Apoi ne vom lua zborul spre alte țări, ducând cu noi experiența acumulată, cuvantul nostru către lume și speranța că astfel vom contribui la înțelegerea necesității de a conlucra pentru un viitor sigur și stabil pentru noi toți.
Cea de a X-a ediție BMNATO s-a desfașurat între 16 si 17 mai la Sediul NATO din Bruxelles. A fost o imensă onoare pentru tinerii români să intre în fortăreață și să ia contact cu realitatea de acolo. Sprijinul primit de la delegația României a fost excepțional.

Oamenii de la NATO, indiferent de naționalitate, ne-au primit cu o căldura pe care, din păcat, noi nu am găsit o acasă. Interesul lor pentru acțiunile noastre și respectul acordat inițiativei noastre, ne-au făcut să ne simțim valoroși. Am ajuns aici grație invitației primite din partea oficialilor NATO de la Divizia de Diplomație Publică, o recunoaștere a efortului și consistenței muncii noastre din toți acești ani.

O mențiune specială trebuie să facem legat de dna Mihaela Roșu, care a fost alături de noi permanent și ne-a facilitate relaționarea cu oficialii NATO. Am intrat în sediul NATO, cu cei 250.000 de metri pătraţi, înconjuraţi de un zid de sticlă prin care oficialii NATO nu pot fi interceptaţi si 1000 de camere video care supraveghează fiecare centimetru de clădire,  pășind ferm pe aleea unde se întinde covorul albastru, atunci când vin presedinti de stat, alee străjuită de 2 piese memorabile pentru evoluția omenirii. În dreapta se află o bucată dintr-o bârnă de susținere de la cele două turnuri idistruse pe 11 septembrie la New York, iar în stânga se află o bucată din zidul Berlinului.

În prima zi, am fost întâmpinați chiar de dna Rosu și am pătruns împreună în Sediul NATO, un loc care, în contextul actual are o importanță capitală pentru siguranța planetei. A urmat un tur ghidat alături de dnul Nicholas Nguyen, Head of Public Disclosure Unit, NATO Archives, care a vorbit tinerilor despre istoricul organizației și a sediului în care ne aflăm. Intrând cu emoție în sala Amfiteatru, unde au loc conferințele de presă NATO, am participat, timp de 6 ore, la brifinguri și sesiuni de întrebări și răspunsuri , susținute de inalți oficiali NATO, precum dna Ambasador Baiba Braze, Secretar General pentru Diplomația Publică, ce a vorbit despre problemele importante de pe actual agenda NATO, dnul Ambasador Dan Neculaescu, reprezentantul Permanent al Romaniei la NATO, care ne-a prezentat rolul țării noastre în organizație și in Consiliul Permanent al Comitetului Nord Atlantic.

A urmat prezentarea noilor concepte ale NATO și viziunea Summitului de la Madrid, susținute de șeful Diplomației Publice, Nicola de Santis și discuții despre oportunitățile pe care le pot avea tinerii în cadrul organizației, prezentate de către Nevena Manojlovic, coordonatorul programului de intership, management și HR integrare din cadrul Diviziei de Management Executiv. Au urmat alți oficiali care au stârnit interesul tinerilor participanți, precum dna Vineta Kleine, Directorul Centrului de Informare și Documentare NATO și dna Paula Redendo Alvarez Palenciat, Ofițer de programe pentru Rusia și Asia Centrală, care au discutat răspunsul dat de NATO față de invazia din Ukraina, dnul Jan Huisman de la Divizia de Parteneriat Estic a Relatiilor Politice și de Securitate a NATO, care le-a prezentat tinerilor parteneriatele NATO cu Ukraina, Georgia și Republica Moldova.

Aceste subiecte aflate pe ordinea de zi a discuțiilor le-au fost extrem de utile participanților, deoarece i-au ajutat să își clarificecunoștințele și să își poată pregăti temeinic prezentarea de a doua zi. Dacă tinerii romani au arătat un interes deosebit față de cele prezentate de interlocutorii lor mai mari, în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri a fost evidentă setea românilor de a afla mai mult.

Ziua a doua ne-a purtat pașii prin acele zone considerate clasificate, în care accesul nu este permis decât cu aprobări speciale și în prezența reprezentanților NATO. Emoția tinerilor participanți a fost pe măsura importanței locului unde ne-am aflat. Marcați de semnificația uriasului de sticlă și metal, de coridoarele sobre, impecabil de curate, pe care încercam să nu ne facem auziți pașii, am pătruns în zona de conferințe unde a avut loc simularea Consiliului Nord Atlantic.

Nu am avut permisiunea să intrăm decât cu foile pe care fiecare dintre participant își punctase discursul ce avea să îl rostească. Nici apă nu ai voie să iei cu tine. De telefon sau laptop nici nu încape discuție. Un spațiu curat, sigur și nobil, asa ne-a părut sala în care ne aștepta o masă rotundă în mijlocul căreia trona sistemul video și logoul organizației care ne găzduia. Totul impecabil. Sticle cu apă neîmbuteliată, pahare care sclipeau de curățenie, aparatura audio, scaune comode, o mochetă care atenua orice zgomot și numele celor 30 de țări care fac parte din NATO, trecute pe plachete elegante. Ne-am gandit o clipă la felul în care am început noi BMNATO, cu cartoane albe pe care scriam numele țărilor, apoi cartoane cu drapelul țărilor respective. Ajusesem acolo unde ele arătau așa cum ne-am dorit și noi, mereu.

Momentul intrării în sală a domnului Mircea Geoana, Secretar General Ajunct NATO, ne-a emoționat și umplut inimile de respect. Cu o naturalețe și prietenie nedisimulată, cald și plin de empatie, domnia sa a discutat cu fiecare copil în parte. Am realizat cât de uman este si i-am simțit bucuria și mândria de a se afla în fața unor reprezentanți ai țării lui. Copiii chiar arătau impecabil: costum bleumarin, cravată, ecuson și insigna BMNATO.

Domnul Secretar General Ajunct a vorbit despre problemele cu care se confruntă în prezent lumea și NATO, și a făcut o trecere în revista a topicului care urma să se dezbată și care se referă la întărirea flancului estic al alianței prin parteneriate și alianțe și posibili noi membrii, în scopul asigurării securității membrilor NATO. Tinerii participanți au continuat discuțiile până după prânz, urmăriți de oficiali NATO și ajungând la soluții ingenioase care urmează să fie trimise până săptămâna viitoare la NATO și prezentate ulterior la Summitul de la Madrid din luna iunie.

În încheierea simularii a avut loc ceremonia de înmânare a premiilor celor mai buni participanți, precum și premierea tinerilor ce au luat parte la peste 3 conferințe și au devenit astfel ambasadori BMNATO.

Ziua nu se putea încheia mai bine decât cu o sesiune foto în zona steagurilor din fața sediului NATO, o amintire extrem de dragă tinerilor. Nu știu câți dintre cei care au trăit aceste 2 zile fabuloase din viața lor s-au trezit din visare. Nu stiu nici cum s-au simtit a doua zi în bănci, la școala. Dar știu sigur că toți au descoperit că, primind atâta atenție și încurajare, sunt altfel decât atunci când au plecat de acasă. Pentru că un asemenea eveniment nu poate să nu te impacteze. Se spune că pentru a fi fericit ai nevoie de ceva de făcut, ceva de iubit, și neaparat ceva de năzuit. Pentru noi, Bucharest Model NATO le –a avut pe toate, și încă multe altele.

author avatar
National
429 afisari

4 COMENTARII

  1. Urinām pe noi de emotie fiindcā ne-au fācut unii cu ochiul, în timp ce ne sug de miliarde si miliarde de euro, lāsându-ne în curul gol. What a lotta bullcrap! ” National ” numai de demnitate nationalā nu dā dovadā. Pupām în cur toti pungasii.

  2. NATO care a facut crime de razboi si sint condusi de pedofili si drogati ,Victorie pentru Rusia si China

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger