AcasăNewsBlocurile cu restanțieri, la mâna judecătorilor

Blocurile cu restanțieri, la mâna judecătorilor

Oprirea agentului termic din cauza rău-platnicilor nu mai este permisă

Guvernul a dat interdicție la sistarea  furnizării utilităților pentru restanțierii de la bloc. În schimb, furnizorii se pot duce cu restanțierii în instanță pentru recuperarea debitelor, creându-se, astfel, posibilitatea unei executări silite mai rapide.

Oprirea agentului termic din cauza rău-platnicilor nu mai este permisă

Operatorii de servicii publice nu mai au voie să întrerupă furnizarea acestora către blocurile sau scările de bloc care înregistrează restanțe la plata întreținerii, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. Reprezentanții Executivului arată că în Legea 51/2006 se prevede faptul că, în cazul în care sumele datorate, inclusiv penalitățile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea sau prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare și are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanță. ”Menționăm că în practică posibilitatea legală conferită operatorilor serviciilor de utilități publice de a suspenda sau limita frunizarea sau prestarea serviciilor către utilizatori generează o serie de probleme cu impact asupra sănătății publice, cum ar fi întreruperea furnizării apei potabile, neridicarea gunoiului menajer sau întreruperea alimentării cu energie termică în perioada sezonului rece”, se precizează în motivarea emiterii ordonanței de urgență. Astfel, potrivit noului actul normativ, dacă sumele datorate, inclusiv penalitățile nu au fost achiatetb după 45 de zile de la emiterea facturii, operatorul are dreptul doar să solicite recuperarea debitelor în instanță.

Oprirea apei, decisă doar de instanță

Ordonanța de urgență care modifică Legea serviciilor comunitare de utilități publice prevede că, în situația existenței unui litigiu cu privire la executarea obligației de plată a prețului serviciului, operatorii serviciilor de utilități publice nu au dreptul să înceteze, să suspende sau să limiteze furnizarea sau prestarea serviciilor către utilizatori, până la pronunțarea unei hotărâri definitive a instanțelor de judecată competente. Guvernul explică faptul că restrângerea libertății contractuale din actul normativ are ca obiectiv asigurarea sănătății populației, drept garantat prin Constituție, potrivit căruia statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice. ”În lipsa neadoptării prevederilor în materia serviciilor comunitare de utilități publice, consecințele negative care ar putea fi produse constau în împrejurarea potrivit căreia anumite servicii publice nu ar fi asigurate în regim de continuitate, precum alimentarea cu apă potabilă, termoficare sau salubritate, cu impact negativ asupra sănătății populației”, se precizează în expunerea de motive a actului normativ elaborat de Guvern.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.907 afisari
Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger