AcasăNewsBlocaj total la vârful Uniunii Europene. Italia - exit?

Blocaj total la vârful Uniunii Europene. Italia – exit?

Disensiunile grave din UE anunță dezastrul, susține europarlamentarul Maria Grapini

Videoconferința președinților și a șefilor de guverne ale statelor UE de la sfârșitul săptămânii trecute a arătat un viitor sumbru și incert al existenței Uniunii Europene. Italia și Spania au atacat dur cinismul și absența oricărui concept de solidaritate ale Germaniei, Austriei și Olandei, sugerând, voalat, că sunt pregătite să facă pasul spre ieșire.

Disensiunile grave din UE anunță dezastrul susține europarlamentarul Maria Grapini

Președinții Italiei și Spaniei au refuzat să semneze decizia Consiliului Europei la finalul reuniunii virtuale a șefilor statelor din UE, arătând că este nevoie de măsuri economice concrete pentru țările afectate de pandemie. La împărțirea celor 32 miliarde de euro, Germania, Olanda și Austria au susținut că nu vor alocarea banilor pe principiul solidarității, care stă de fapt la baza construcției Uniunii Europene, și că țările trebuie să primească bani în funcție de cât au contribuit la fondurile UE. ”Neînțelegerea de joi, de la Consiliul Europei, este foarte gravă, pentru că aceste 37 de miliarde de euro trebuie urgent suplimentate pentru partea economică. Și asta deoarece banii aceștia sunt și pentru materiale saniatare, dar și pentru scheme de ajutor de stat și alte măsuri economice. Problema este că s-a blocat totul. Poziția Italiei și a Spaniei a fost corectă, cele două țări solicitând un program unitar și măsuri urgente și concrete, care să asigure ieșirea Uniunii Europene din dubla criză, sanitară și economică. Însă, Germania, Olanda și Austria s-au aliat și au spus că fiecare să se descurce cum poate. S-a pus problema modului de împărțire a acestor bani, să fie niște criterii, să se dea în funcție de gravitatea situației. Însă nemții vor să anihileze total acum criteriul acela de solidaritate, spunând că sunt țări care au contribuit mai mult. Și, pentru că este nevoie de unanimitate în consiliu, nu s-a decis nimic. Și noi, Parlamentul European, așteptam să vedem ce decide Consiliul. Eu am solicitat în punctul de vedere scris după vot că, deși am votat acest buget de 37 miliarde de euro, solicit Comisiei Europene și Consiliului European să se înțeleagă urgent pe măsuri concrete și pe suplimentarea bugetului. Dacă nu se votează în Consiliul Europei, nici Germania, Olanda și Austria nu pot face ce vor”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Șoc. Uniunea Europeană nu mai are bani

Ieșirea Marii Britanii din UE, finanțarea pactului ecologic și fondurile alocate crizei generate de pandemie a lăsat bugetul Uniunii Europene fără resurse, ne spune europarlamentarul Maria Grapini. ”În dezbaterile în Parlament, chiar și popularii europeni au solicitat să se amâne pactul ecologic și banii aceia, care nu erau puțini, circa 1.000 de miliarde de euro proiectate pe 7 ani și 100 de miliarde chiar acum, și să se dea acești bani pentru ieșirea din criză. Neînțelegerea acum este că și în Consiliu sunt două curente, verzii refuzând să amâne pactul ecologic, iar popularii și social democrații optând pentru amânare. Dacă mergem în continuare cu pactul ecologic, bugetul european nu prea mai are de unde să dea bani, pentru că lipsesc zecile de miliarde de euro de la ieșirea Marii Britanii, mai alocăm sumele pentru pactul ecologic și s-a cam terminat. Situația este foarte tensionată la nivelul Uniunii Europene și mă tem că pe criza aceasta, dacă este o așa mare neînțelegere în Consiliu, Italia ar putea lua o decizie radicală. Pentru că Italia a fost sacrificată, atâta timp cât Germania a sistat exporturile. Chiar și președintele Comisiei Europene a declarat că sunt de condamnat statele membre care au sistat exporturile. Însă Comisia Europeană este limitată în decizii și toată decizia stă la șefii de stat și de guvern din Consiliu, care au demonstrat că nu sunt în stare să ajungă la un consens, într-o criză atât de mare, și că de fapt lupta a fost de supraviețuire economică a fiecărei țări. Problema cea mai stringentă este să se întrunească foarte rapid Consiliul, să nu aștepte 15 zile, cum au spus, pentru că este foarte mult”, a mai afirmat europarlamentarul Maria Grapini.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.978 afisari

3 COMENTARII

    • Dacă-ți spun ca ești prost, te superi
      Dacă-ți dau dreptate, zice lumea că-s eu prost.
      Așa că-ti răspund evaziv: du-te-n pzdmtii

  1. Italia are nevoie de ajutor. Cum sa pleci. In Sicilia e lipsa de produse. Trebuie deblocate ajutoare UE cu alimente.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger