Execuția bugetară pe acest an a fost blocată de comasarea ministerelor, atrage atenția Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii. Acesta arată că ministerele erau ordonatori de credite și că acum nu se mai pot face plăți, fiind necesară schimbarea Legii Bugetului.

Ministerul Economiei, al Energiei și al Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor și al Comunicațiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, precum și Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Ministerul Turismului și Ministerul Românilor de Pretutindeni au intrat în blocaj după comasările făcute de Guvernul Orban. Acestea nu mai pot efectua plăți pe execuția bugetară în curs, fiind necesară adoptarea unei noi Legi a Bugetului pe acest an. ”Mă îngrijorează faptul că prin reorganizarea ministerială nu au posibilitatea legală să gestioneze Bugetul de stat. Ei habar nu au că acum sunt alți ordonatori de credite, pentru că am început cu un ordonator de credite și acum, dacă sunt trei ministere într-unul, sau două ministere într-unul întrebarea este cum fac plățile respective, pentru că trebuie să creezi bază legală. Bugetul este al unui minister, alocat pe capitole și subcapitole, tu cum dai acum drumul la bani? Ei se gândesc că vor da hotărâri de Guvern, dar le-am spus că asta e țară, nu un butic”, ne-a declarat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii. Acesta și-a manifestat indignarea și față de intenția actualului Guvern de a desființa direcțiile agricole și de a reorganiza agențiile de plăți. ”Te închini când auzi așa ceva. Habar nu au ăștia, nici nu știu cu ce se ocupă direcțiile agricole. Mă îngrijorează, pentru că trebuie să pregătim politica agricolă comună în perspectiva 2021-2027. Vor să reorganizeze și agențiile de plăți, cele care au adus 10 miliarde de euro în România. Doamne ferește să intre într-un asemenea proces de reorganizare, pentru că vor întârzia subvențiile, vor întârzia aducerea banilor de la Uniunea Europeană în România”, a mai afirmat fostul ministru al Agriculturii.
Dispar produsele românești
Cei 20.000 de fermieri români, care s-au înființat și s-au dezvoltat prin accesarea ajutorului financiar de la stat pentru cultivarea tomatelor în spații protejate riscă să-și închidă porțile. Potrivit programului de guvernare în agricultură al noului Executiv, subvenționarea tomatelor se va face doar în procent de 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare, lucru care îi va ajuta doar pe marii producători. ”Vom ajunge în situația inițială, abia începuseră să apară pe piață produse românești, iar acum vom găsi din nou doar produse din import. Urma să extindem programul tomatelor și la castravete, ardei gras și vinete. Cu banii primiți pe programul de tomate i-am stimulat să creeze solarii, aveau o stabilitate, o siguranță a sprijinului și puteau valorifica producția prin Casa de Comerț Unirea. Am dat drumul și la programul de usturoi, pentru că noi eram și suntem tributari importurilor de usturoi din China. Deja au fost cultivate 500 de hectare de usturoi care a juns pe piață”, ne-a precizat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.
pensiile au fost platite la termen AZI primul SUCCES al balalaicei NU AU FOST PLATITE
multe supcese
wer