AcasăAgriculturăBlocaj în agricultură. Legumele românești nu ajung în supermarketuri

Blocaj în agricultură. Legumele românești nu ajung în supermarketuri

Fermierii susțin că pot asigura întreaga cantitate de legume proaspete necesară pentru piața internă

Fermierii români se plâng că nu au unde să-și vândă legumele și că Ministerul Agriculturii nu a luat nicio măsură pentru ca aceste produse să ajungă în magazine. Aceștia atrag atenția că cei care le cumpără producția triplează prețurile la vânzare, profitând de perioada de criză în care ne aflăm.

Fermierii susțin că pot asigura întreaga cantitate de legume proaspete necesară pentru piața internă

Federația Națională a Lucrătorilor și Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt și-au exprimat, într-o scrisoare deschisă, indignarea și dezamăgirea față de măsurile adoptate de Guvernul României în contextul stării de urgență generate de pandemia COVID-19. ”Guvernul României nu a adoptat nici măcar o măsură adresată producătorilor agricoli și, totodată, niciuna din măsurile adoptate nu vizează asigurarea populației cu legume și fructe produse de către producătorii autohtoni. Toatea acestea în contextul în care circulația a fost restricționată, iar în anumite zone s-au închis piețele agro-alimentare și piețele en-gros. Este de neînțeles de ce Ministerul Agriculturii și Guvernul României nu și-au dat interesul să găsească măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazinele de cartier și/sau în supermarket-uri, ori hypermarket-uri. Ca urmare, cerem de urgență Guvernului României și Ministerului Agriculturii să identifice măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazine, totodată să dispună măsuri prin care să se instituie un control asupra prețurilor de comercializare a legumelor și fructelor, știut fiind faptul că în momentul de față în piețe și magazine prețurile au ajuns la un nivel greu de controlat, deși producătorii agricoli vând la prețuri foarte mici. Practic, sunt încurajați samsarii de produse, care găsesc tot felul de subterfugii pentru a achiziționa produse agricole la prețuri derizorii și de a le comercializa la prețuri triple sau mai mari. Dacă nu se vor lua de urgență măsuri pentru producătorii agricoli, aceștia vor fi decapitalizați, nu vor mai fi în măsură să producă, contribuind astfel la creșterea importurile, aflate oricum în creștere de la an la an, acest lucru fiind vizibil în balanța comercială a României. Considerăm că este la îndemâna Ministerului Agriculturii să propună Guvernului României să instituie scutiri de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat pentru producătorii agricoli individuali, dar și  PFA-uri, II-uri sau IF-uri care fac dovada comercializării produselor prin forme asociative (cooperative, asociații de producători, alte forme prevăzute de lege), dar și măsuri de colectare și distribuție a produselor agricole. Ministerul Agriculturii și Guvernul României au această responsabilitate față de producătorii agricoli mici și medii”, se arată în scrisoarea deschisă a Federația Națională a Lucrătorilor și Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt.

Se cere interzicerea importurilor

Producătorii români cer, în contextul în care UE a dat undă verde pentru acordarea de ajutoare de stat de până la 100 000 de euro, adresate producătorilor agricoli, luarea de măsuri în acest sens, pentru sprijinirea fermelor mici și a fermelor de familie. În ceea ce privește aprovizionarea consumatorilor cu hrană, atât de necesară populației în această perioadă, fermierii cer autorităților implicare imediată pentru a găsi pârghiile de colectare și distribuire doar a produselor românești și, în ultimă instanță, interzicerea importurilor de legume, fructe etc din spațiul intracomunitar sau din afara acestuia. ”Se pot lua magazine din orașe, care sunt închise din diverse motive, și transformate în puncte de desfacere pentru produsele agricole românești. Fermierii se pot organiza, prin cooperative, și să aducă marfa la aceste magazine. Acestea se pot face în colaborare cu autoritățile locale, dar trebuie să se implice Ministerul Agriculturii, care să reglementeze acest lucru, în cadrul unui plan de măsuri de aprovizionare a populației. Aceste magazine ar combate și specula din piață, pentru că se vor vinde direct de la producători. Lângă Opera Timișoara este un fost magazin Gostat, sechestrat de bancă, în urma unor dificultăți financiare. Și sunt multe în țară de genul acesta, sunt magazine care se pot deschide imediat”, ne-a declarat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.592 afisari

3 COMENTARII

  1. Raman la parerea mea: PSD ar fi gestionat de un milion de ori mai bine situatia. Ciuma galbena si seful ei, doar se fac ca fac ceva.

  2. Pai nu suntem Romani ? De ce sa importam ?
    Sa-i sprijinim pe ai nostrii, asta trebuie ! Nu spagi luate.
    Atata teatru ieftin, pe sanatatea si existenta ROMANILOR ! Rusine !
    Ce s-a intamplat la Suceva , este de bulau pe multi ani ! Da raspunde cineva ?

  3. Liviuta sa-ti mananc pasarica aia zemoasa, ce scurge multa zeama liberala din ea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger