AcasăNewsBlitzkrieg turcesc in Siria

Blitzkrieg turcesc in Siria

In numai cateva ore, in timpul operatiunii ”Scutul Eufratului”, sute de rebeli sirieni, sprijiniti de tancurile si aviatia turceasca, au preluat din mainile ISIS orasul Jarablus, aflat in apropierea frontierei Turciei.

Ieri, Turcia a trimis inca zece tancuri pe teritoriul sirian, ambulante dar si vehicule grele care au intrat in Siria prin oraselul turc Karkamis. Presa turca a adoptat, ieri, un ton nationalist, salutand ofensiva de pe teritoriul sirian si evocand faptul ca o suta de jihadisti au fost ucisi in cadrul acestei operatiuni, potrivit cotidianului Hurriyet, care a citat surse militare. Potrivit acestora, armata turca nu a inregistrat nici o pierdere. „Mehmetçik este in Siria !”, au lansat cotidianele Sözcü si Milliyet. „Mehmetçik” (micul Mehmet) este porecla afectuoasa pentru soldatii turci. Potrivit presei, intre 300 si 500 de soldati turci au luat parte la operatiunea ”Scutul Eufratului”, la patru zile dupa atentatul din Gaziantep, pus pe seama ISIS. Operatiunea ”Scutul Eufratului” a urmarit atat eliminarea jihadistilor dar si impiedicarea militiilor kurde din Siria sa ocupe teritoriile eliberate de jihadisti. Turcia considera Unitatile de protectie a poporului kurd (YPG) ca legate de PKK, o organizatie pe care o considera terorista, la fel si Washington si Bruxelles. Operatiunea Turciei arata ca Ankara nu doreste sa lase YPG sa prinda radacini la frontiera sa si sa permita o fragmentare a statului sirian. Unii observatori noteaza ca stoparea avansului kurzilor in nordul Siriei a devenit principalul obiectiv al Turciei, si nu caderea lui Bashar al-Assad.

Sultanul inaugureaza noul pod peste Bosfor

Presedintele Turciei, Recep Erdogan, inaugureaza astazi un al treilea pod suspendat peste Bosfor, o constructie ce bate noi recorduri mondiale, potrivit proiectantului, francezul Michel Virlogeux. Noul pod este, in acelasi timp, si suspendat, si hobanat (cu suprastructura compusa), o premiera dupa celebrul pod din Brooklyn. Cu o lungime de 323 de metri si un cost de 900 milioane de dolari, podul, care face parte dintr-un megaproiect rutier (Anatolia-Europa), are ca scop descongestionarea traficului Istanbulului, metropola cu 18 milioane de locuitori.

author avatar
Tudor Borcea
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger