AcasăNewsBlaga si Anastase ii cer presedintelui Parlamentului ungar sa-si amane vizita in...

Blaga si Anastase ii cer presedintelui Parlamentului ungar sa-si amane vizita in Romania

Presedintii Senatului si al Camerei Deputatilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, ii solicita presedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, prin intermediulunei scrisori, sa-si amane vizita programata marti in Romania „pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale”.

Vasile Blaga si Roberta Anastase i-au adresat o scrisoare presedintelui parlamentului de la Budapesta, ceranu-i sa-si amane vizita in Romania pana dupa alegeri. „Dupa cum cunoasteti, Romania se afla intr-o perioada electorala, urmand ca alegerile din 10 iunie sa genereze noi reprezentanti la nivel de localitati si judete. Am luat nota de intentia dumneavoastra de a vizita in perioada urmatoare unele localitati din Romania. Intelegem si apreciem dorinta de a ramane in contact cu membrii comunitatii maghiare din tara noastra.  Sunteti la fel de binevenit acum ca si in ocaziile trecute in care am avut placerea de a va intalni. Acestea fiind spuse, apreciem in mod deosebit daca implicarea domniei voastre ramane in cadrul bine definit al relatiilor noastre bilaterale. Orice raportare directa la procesul democratic intern este, in opinia noastra, in contrast cu spiritul european, fiind contraproductiva in raport cu nevoile si aspiratiile atat ale societatilor noastre, cat si ale minoritatii maghiare.

Pentru Romania si Ungaria, existenta comunitatii maghiare din Transilvania si reprezentarea politica a acesteia pot constitui un liant puternic. Speram ca veti intelege ca, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic romanesc a reprezentantilor acestei comunitati sa fie libera de orice ingerinta”, se mai arata in document.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului considera „utila amanarea vizitei” pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale. „Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, consideram utila amanarea vizitei dumneavoastra pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale. Suntem convinsi ca o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neintelegeri si ar da expresie celor mai bune traditii de dialog si responsabilitate din relatiile noastre”, se mai arata in textul scrisorii semnate de Blaga si Anastase.

Laszlo Kover ar urma sa fie prezent, marti, in judetul Mures, pentru a sustine candidatii Partidului Civic Maghiar(PCM). Presedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecuta, la Ohorheiu Secuiesc, unde urma sa aiba loc reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, ceremonie care a fost anulata, ca „a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal”.

Premierul Victor Ponta a declarat ca omologul sau ungar, Viktor Orban, are obligatia sa se delimiteze de colegii sai si sa-si ceara scuze in numele Ungariei pentru declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei in acest caz.

author avatar
National
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger