AcasăNewsBlack Sea Oil & Gas si Transgaz au semnat contract pe 15...

Black Sea Oil & Gas si Transgaz au semnat contract pe 15 ani pentru transportul gazelor din Marea Neagra

Directorul general al Transgaz S.A. („Transgaz”), domnul Ion Sterian si CEO-ul Black Sea Oil & Gas SRL, domnul Mark Beacom, au semnat contractul de transport al gazelor naturale pentru productia provenita din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) in Sistemul National de Transport („SNT”).

Contractul, care va fi aplicabil doar in cazul obtinerii deciziei finale de a investi in proiectul MGD, este rezultatul eforturilor de succes intreprinse in baza unui acord de cooperare semnat in 2016 si al unui proces de sezon deschis privind rezervarea de capacitate incrementala in SNT, inceput initial in luna iulie 2017. Contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani si are ca data de incepere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an.

Proiectul MGD consta in saparea a cinci sonde de productie, un ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie monitorizata si operata de la tarm amplasata pe zacamantul Ana. O conducta submarina de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, unde urmeaza 4,1 km de conducta subterana pana la noua statie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin statia de masurare a gazelor localizata in perimetrul STG catre Sistemul National de Transport operat de Transgaz.

„Suntem foarte incantati ca am ajuns in aceasta etapa importanta in proiectul nostru de pionierat din largul Marii Negre, etapa realizata impreuna cu partenerii nostri de la Transgaz in ultimii trei ani. Ii multumim domnului Sterian si echipei sale pentru modul proactiv si profesionist in care au depasit o serie de provocari de natura legislativa si tehnica pentru a ajunge in acest punct” a declarat domnul Mark Beacom comentand asupra semnarii contractului.

In privinta proiectului MGD, acesta a subliniat: “BSOG continua, in paralel cu evaluarea impactului Legii Offshore, sa avanseze cu toate activitatile necesare pentru a ajunge in punctul in care partenerii si actionarii vor putea lua decizia de a investi. Aceste activitati includ indeplinirea tuturor cerintelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de vanzare-cumparare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen indelungat de achizitie, semnarea contractului de antrepriza generala si a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare. Rezultatul evaluarii impactului Legii Offshore asupra proiectului va reprezenta un factor cheie in stabilirea luarii unei decizii favorabile de a investi.”

“Avand in vedere zacamintele de gaze naturale descoperite in Marea Neagra in ultima perioada, Transgaz intentioneaza extinderea Sistemului National de Transport cu scopul crearii unui punct suplimentar de preluare a gazelor naturale provenite din perimetrele de exploatare submarine ale Marii Negre. Proiectul consta in construirea unei conducte noi de transport gaze cu diametrul de 20” (Dn 500), proiectata pentru a transporta gazele naturale la o presiune de 55 bari, in lungime totala de aproximativ 24,37 km si va conecta tarmul Marii Negre cu conducta de transport Tranzit 1 pe directia tarmul Marii Negre – Corbu – Sacele – Cogealac – Gradina. Proiectul va contribui la dezvoltarea sustenabila a zonei si toate gazele naturale provenite din acest perimetru vor intra in Sistemul National de Transport”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

author avatar
Andrei Coman
338 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru ca le-am facut inca un urias cadou stapanilor Coloniei,cu produsele de petrol si mai ales gaze din M.Neagra,ar fi cazul sa ni se anuleze mcv-ul si sa fim primiti in spatiul schengen,sau nu le ajunge si mai trebuie un mare cadou cum ar fi portul constantean.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger