AcasăNewsBiserica Romana, desfiintata in presa elvetiana: "a fost mereu in slujba puterii"

Biserica Romana, desfiintata in presa elvetiana: „a fost mereu in slujba puterii”

BOR-ul condus de Patriarhul Daniel, sub lupa presei straine

Critici dure la adresa Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), intr-o analiza aparuta recent, pe pagina electronica a cotidianului elvetian „Neue Zürcher Zeitung”.

BOR ul condus de Patriarhul Daniel sub lupa presei straine

Sub titlul „Si in fascism, dar si in comunism, Biserica Ortodoxa Romana a fost mereu in slujba puterii”, articolul semnat de austriacul Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie la Universitatea din Viena, isi propune sa aduca in atentia opiniei publice o serie de aspecte ce tin de trecutul BOR, dar nu numai. Iar printre primele lucruri de care e acuzata Biserica Ortodoxa Romana e acela ca „apropierea sa de putere si inclinatia spre coruptie i-au adus bogatii fara precedent” si ca „BOR cauta sa ramana aproape de puterea de stat si o legitimizeaza in schimbul unui suport financiar masiv”.

Cum arata Catedrala Mantuirii Neamului cu trei luni inainte de sfintire

Mai mult, in materialul aparut in publicatia amintita se subliniaza faptul ca dupa caderea regimului comunist din Romania, in 1989, BOR „a fost impotriva restituirii proprietatilor confiscate de comunisti, pentru ca ea insasi era principalul beneficiar/profitor al acestor confiscari”. De asemenea, se titreaza ca „BOR este unul din cei mai mari detinatori de terenuri din Romania si una din cele mai importante societati comerciale. Puterea sa economica este foarte mare. Putini isi permit o critica fundamentala a bisericii. Mai ales in provincie, colaborarea dintre biserica si stat este foarte puternica. In ultimii ani, BOR a avut un parcurs tot mai autoritarist”.

Tirul acuzatiilor este indreptat si catre unii slujitori ai BOR, invocandu-se faptul ca „multi clerici au colaborat cu Securitatea comunista si BOR a fost un instrument al puterii comunistilor”.

Cat priveste imaginea Bisericii Ortodoxe Romane in ochii romanilor, stiut fiind faptul ca majoritatea populatiei tarii noastre este ortodoxa, autorul nu uita sa mentioneze faptul ca BOR-ul „are o reputatie foarte buna” si speculeaza ca majoritatea formatiunilor politice ar incerca sa fie in relatii bune cu aceasta institutie.

La nivelul controverselor aparute in jurul Bisericii Romane, nu sunt trecute cu vederea scandalurile de anul trecut, unul dintre ele fiind cel in care a fost implicat episcopul de la Husi de la acea vreme. Cazul indelung reflectat de presa e amintit in contextul in care in materialul publicat de cotidianul elvetian se sustine urmatorul lucru: „Campaniile BOR sunt in spiritul rus, adica pentru valori familiale si impotriva homosexualitatii”. Se subliniaza, totodata, ca „de-a lungul timpului, au aparut multe scandaluri despre coruptia din BOR”. Imediat se trece la constructia Catedralei Mantuirii Neamului si se aminteste faptul ca pentru ridicarea acestul lacas de cult s-au folosit atat fonduri de la stat, cat si donatii la care Biserica Ortodoxa a apelat „de la credinciosii din aceasta tara foarte saraca”.

Analiza se incheie tot cu o trimitere la comunism. „BOR nu a contribuit cu nimic la democratizarea Romaniei de dupa 1989. (…) In Romania, fantoma lui Ceausescu a inceput sa bantuie din nou. Biserica este responsabila de acest lucru”, considera Schmitt.

author avatar
Andrei Coman
987 afisari

10 COMENTARII

  1. Ce-i f… grija pe ăia de Biserica Ortodoxă Română? Articolul e vădit rău intenționat, manipulator și instigator la adresa BOR (cu imperfecțiunile ei, desigur) și o mare mîncătorie de că..t. Nu insistăm.

  2. Cine le da dreptul? e adevarat ca multi au fost colaborationisti, dar, daca mureau in munti sau in inchisori, cine ducea mai departe credinta?
    Mie nu-mi place ca multi au aderat la Masonerie, ceea ce e inadmisibil!
    Ce ce critica ce sunt: catolici, care au avut Inchizitie si torturi?
    sau calvini/neoprotestanti care nici cruce nu au , ci o maciuca?

  3. Si cand a pus punct a căzut din zid. Evident asa e ca daia a secularizat colonelul Cuza BOR ca stia ca o sa vina neamuri proaste ce l-a educat pe Lenin sa desfiinteze mosia bisericii. Noi scuipam cand auzeam de Lenin. Patriarhull Iustinian a colaborat sa salveze biserica romana, adica tovaresi elveti in sens sa nu se transforme biserica in cinema cu film pe altar sau in case de cultura ca in Rusia , tovaresi. Asa se face ca putine biserici au fost distruse, iar cei ce le-au distrus ori s-au pocait in fata preotilor inainte sa moara, ori au murit cantand internationala, tovaresi. Tot inainte. Cat despre fetite cu barba sa fim seriosi ne intreceti. Iar cei de ieri nu mai azi. Mai bine donati si voi ca crestinii pt Catedrala Mantuirii Neamului prin romanii dim diaspora, neamul roman o sa va pomeneasca tovaresi.

  4. Adica cum zic, mai tepede cred in parintele Bartolomeu Anania care a facut 16 ani de parnaie si din caiza voastra fiind scos de generali americani in Sua decat sa cred in nenea Smidh… Parinte despre care Sfantul Ardealului spunea:Ma, vezi ca tu ai sa ajungi mare dar drum greu! cand era student ~~~si a ajuns Mitropolit al Clujilor si Feleacului.

  5. Au fost multi salvati de americani dar insuficient remarc parintele Bartolomeu de ofiteri si Ronald Regan, Craisorul rezistentei in anii 70 Ion Gavrila Ogoranu direct Ronald Regan, părintele Calciu direct de doamna de fier, Ronald Regan si Sf. Papa Paul al 2lea.

  6. Ce spunea parintele
    Cei ce au colaborat nu au avut încotro spre a nu-și pierde mintile si sunt iertati caci el stie ce spune, iar ceilalti au facut-o spre a trece puntea.

  7. NUMARUL DE BISERICI DINTR-O TARA ESTE DIRECT PROPORTIONAL CU PROSTIA DIN TARA RESPECTIVA.
    CU PARERE DE RAU SPUN ASTA DESPRE TARA MEA

    • Gandesti ca un agnostic vorba lui Bendeac – Eu cred in Dumnezeu deci nu sunt ateu. Deci din putul gandirii tale beau si reiese Italia o tara proportional proasta…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger