AcasăNewsBirocrația din instituții, protejată de Guvern

Birocrația din instituții, protejată de Guvern

Deputații nu vor renunța la proiectul de lege împotriva birocrației

Executivul a decis să nu susțină inițiativa legislativă a deputaților PSD, care dădea o grea lovitură birocrației. Proiectul prevedea că funcționarii nu mai au voie să pună cetățenii pe drumuri, fiind obligați să procure singuri documentele, prin colaborarea cu celelalte instituții sau cu celelalte departamente din cadrul aceleiași instituții.

Deputații nu vor renunța la proiectul de lege împotriva birocrației

”Avizul Guvernului este doar consultativ. Să vedem dacă au curaj să nu susțină în Parlament un astfel de proiect extrem de important pentru cetățeni”, ne-a declarat deputatul PSD Andrei Pop, inițiatorul proiectului de lege. Potrivit proiectului de act normativ, instituțiile publice care furnizează servicii publice către cetățeni sau persoane juridice sunt obligate să solicite actele, documentele, avizele sau orice alte acte specifice existente în bazele de date ale instituțiilor publice care sunt participante la procesul de eliberare a actelor menționate. Mai exact, atunci când românul vine la o instituție să obțină un document, cei care vor face demersurile pentru celelalte acte necesare în vederea eliberării documentului vor fi funcționarii, care, astfel, își vor îndeplini rolul pe angajat în slujba cetățeanului. ”Dacă Guvernul și coaliția de guvernare nu vor susține acest proiect își vor asuma acest lucru și vor explica cetățenilor de ce nu o fac. O să detaliem punctul de vedere al Guvernului în dezbaterea parlamentară. Până la urmă este vorba despre voință politică de a face așa ceva”, ne-a declarat deputatul Andrei Pop. Acesta consideră că argumentația Guvernului împotriva proiectului de act normativ nu se justifică.

O lege binevenită, dar nu o susținem

În motivarea respingerii proiectului legislativ, Guvernul arată că ”orice inițiativă legislativă formulată în sensul continuării procesului de debirocratizare este una binevenită, motiv pentru care un astfel de demers trebuie să fie rezultatul unei consultări și colaborări interinstituționale cu rolul de a asigura interpretarea corectă și aplicarea efectivă a legii”.  ”Era necesară inițierea în prealabil a unei astfel de consultări între reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în aducerea la îndeplinire a prevederilor legii, atât în ceea ce privește aspectele legale implicate, inclusiv modul de colaborare între instituții. cât și în ceea ce privește aspectele tehnice, în sensul existenței efective a posibilităților tehnice de a asigura transmiterea în siguranță a informației (dotări hardware și software, rețele etc.). Astfel, din această perspectivă, actul normativ ar fi trebuit să cuprindă norme tranzitorii care să reglementeze termene și eventuale clarificări cu privire la modalitatea de cooperare interinstituțională în vederea aplicării acestuia, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute amenzi contravenționale pentru nerespectare”, se precizează în motivarea avizului negativ al Guvernului la propunerea legislativă. Potrivit proiectului de act normativ, nerespectarea prevederilor legale urma să fie sancţionatã cu amendã de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru conducãtorul instituţiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
681 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger