AcasăNewsBilderberg la Bucuresti: Confruntarea dintre SUA si Europa

Bilderberg la Bucuresti: Confruntarea dintre SUA si Europa

In urma discutiilor purtate la Bucuesti de catre „stapanii lumii” ar putea exista speculatia ca aici a avut loc confruntarea intre doua mari curente geopolitice, fiecare incercand sa-si asume hegemonia asupra intregului mapamond: Europa versus SUA.

Richard Haass, urmat de Etienne Davignon si in ultimul plan Mugur Isarescu (foto: Puterea)

E suficient sa analizam cateva din declaratiile lui Etienne Davignon (presedintele Bilderberg) si ale lui Richard Haass (presedintele Consiliului pentru Relatii Externe) de la conferinta „The European Union after the sovereign debt crisis” (Uniunea Europeana dupa criza datoriilor) si ar putea fi distinse doua viziuni diferite fiecare avand in centru, in postura de ax geopolitic principal Europa, resectiv SUA.

Richard Haass: „Trebuie facuta diferenta dintre criza datoriilor din Europa si o criza pe termen lung. Eu cred ca stim ce sa facem cu criza, insa se pune problema daca am actionat destul de rapid. Este o provocare pentru Europa si pentru Statele Unite faptul ca previziunile de crestere economica sunt relativ mici, astfel ca se va pune problema unor schimbari. Schimbari in politicile economica, educationala, sociala. Vrem sa transmitem un mesaj catre tot restul lumii ca sistemul nostru functioneaza. Nu este vorba despre ceea ce spunem, ci despre ceea ce facem. Nu cred ca este o coincidenta ca foarte multe state din fostul bloc sovietic au devenit democrate intr-o perioada in care a existat prosperitate in Statele Unite. Sunt foarte multe discutii privind ce model functioneaza, iar noi vrem sa aratam ca cel american este unul functional” a spus americanul amintind de epoca Razboiului Rece si imediat dupa, vremuri cand Unchiul Sam era principalul actor geopolitic mondial ce oferea suport tehnologic, militar si chiar financiar inclusiv pentru Europa Occidentala. Ca sa nu mai amintim de „exportul de prosperitate” – produs la adapostul asa-zisei democratizari, catre statele fostului bloc sovietic, cu care lumea s-a dilatat dupa 1989.

Iar vicontele Etienne Davignon i-a dat un raspuns e masura: „Trebuie sa ne indreptam spre o Europa federalizata. Ceea ce cred este ca toate tarile trebuie sa-si asume responsabilitati. Dar nu vad asta intamplandu-se. In acelasi timp, oamenii isi pierd speranta in proiectul european. Asadar, trebuie sa lucram la asta”, a precizat belgianul, cel despre care se spune ca fost unul din cei care au inventat moneda euro – adica fix elementul care a dat atata greutate economica si politica unei „adunaturi de state” si care intre timp a devenit o alternativa la hegemonia Washngtonului. La pachet cu moneda Euro s-a decis si eliminarea granitelor si libera circulatie a cetatenilor – pasi importanti in crearea unui „imperiu european” care, la un moment dat, putea sa iasa de sub umbrela geopolitica americana.

Daca citim restul discutiei din acest unghi (Europa vs. SUA) atunci aceasta conferinta devine din ce in ce mai interesanta, iar ca element secundar ce justifica o asemenea abordare poate fi evocat un element recent, desfasurat cu cateva zile in urma cand presedintele SUA Barack Obama si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, isi transmiteau „sfaturi” despre cum economia celuilalt ar trebui sa-si rezolve problemele pentru ca lumea sa iasa din criza.

Iata cele mai importante replici din cadrul conferintei:

Richard Haass, despre aderarea Turciei la UE: „Credem ca este rau atat pentru Europa, cat si pentru Turcia ca aderarea acestui stat sa fie blocat si, implicit, izolat”.

Etienne Davignon: „Moneda unica a adus stabilitatea preturilor, a permis pastrarea stabilitatii preturilor si a adus multe alte lucruri bune. Acum, brusc trebuie sa faca fata unei crize. Proiectul Uniunii Europene este un proiect unic, si daca nu merge, va da un semnal foarte prost restului lumii. Trebuie sa acceptam costul adus de criza din Grecia”.

Richard Haass: „Cred ca este important sa asiguram un echilibru intre libertatea pietelor si reglementarea acestora. Cred ca cel mai mare pericol pentru piete in acest moment este supra-reglementarea. Trebuie sa fim foarte atenti sa nu supra-reactionam”.

Etienne Davignon: „Cheia iesirii din criza nu poate fi gasita in reglementare. Protectionismul nu a functionat niciodata ca masura de iesire din criza”.

Richard Haass: „Cred ca faptul ca Uniunea Europeana a permis aderarea Ciprului inaintea rezolvarii conflictului privind divizarea insulei cred ca a fost o greseala majora. Din pacate, aceasta greseala a perpetuat conflictul din aceasta tara.Putem fi mai optimisti acum privind iesirea din criza, decat in urma cu o luna. Va fi o crestere a economiei, dar cresterea va fi mica in Europa. La fel si in Statele Unite ale Americii. Economia se misca mai repede decat politicul. Nu cred ca avem probleme institutionale in Europa. intrebarea este daca politicul va ajunge economicul”.

Etienne Davignon: „Intregul proiect european nu a fost creat din cauza vremurilor bune. A fost creat pentru a raspunde la provocari neprevazute. Uniunea monetara a fost creata pentru a rezolva problemele unui sistem monetar nefunctional la acea vreme. Nu cred ca largirea Uniunii s-a facut prea repede. Spania si Portugalia nu s-au alaturat unei utopii! Cred insa ca proiectul european a fost prost explicat la momentul extinderii sale. Acum, cand Uniunea are probleme, cetatenii resimt efectele aderarii ca pe o agresiune, simt ca le ia economiile. Cred ca felul in care societatea a inteles mediul inconjurator nu are de-a face cu criza economica. insa este clar ca trebuie sa avem o preocupare pentru protectia mediului. Pentru mine, este o schimbare spectaculoasa ceea ce se intampla cu abordarea guvernului Chinei pentru a lua masuri de protejare a mediului. Cred ca acest aspect este unul de care societatea sa se preocupe indeaproape”

Richard Haass: „Singura cale a prosperitatii si raspunsul pe care trebuie sa-l dam crizei este competitivitatea si circulatia capitalului uman”.

La evenimentul desfasurat vineri in Bucuresti, sub „tutela” BNR, deci Mugur Isarescu, au mai participat:  Ion Iliescu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Daniel Daianu, Sebastian Vladescu, Adrian Cioroianu, Theodor Melescanu,  Cozmin Gusa, Frank Valeriu, Bogdan Olteanu, Bogdan Chiriac si Misu Negritoiu.

Mugur Isarescu a rostit un discurs de deschidere apoi i-a dat cuvantul moderatorului Emil Hurezeanu, coborand in primul rand alaturi de Ion Iliescu si Misu Negritoiu, noteaza Puterea.

 

author avatar
Ciprian Purice
648 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger