AcasăNewsBilanț sângeros în cea mai mare închisoare din țară: Cel puțin 68...

Bilanț sângeros în cea mai mare închisoare din țară: Cel puțin 68 de morți, după o luptă între bande rivale de deținuți

Cel puțin 68 de prizonieri au fost uciși în cea mai recentă revoltă dintr-o închisoare din Ecuador, unde, și în septembrie au mai murit 116 deținuți în confruntările între bandele rivale, spun oficialii.

Cele mai recente confruntări sângeroase de la Penitenciarul din Guayaquil, din sud-estul Ecuadorului au început vineri seară. Unitățile tactice ale poliției care au intrat în clădirile închisorii au găsit la fața locului arme, explozibili și lame, potrivit rapoartelor citate de BBC.

S-a încercat preluarea controlului deținuților

De asemenea, a fost mobilizată și armata, care a securizat exteriorul unității, cu vehicule blindate.

Familiile și prietenii prizonierilor caută disperați informații, și speră ca pe lista cu numele victimelor, actualizată de autorități, să nu regăsească și numele celor dragi.

Autoritățile spun că violențele au început ca o dispută teritorială între grupuri rivale, după ce liderul unei bande a fost eliberat mai devreme. Astfel, s-a încercat preluarea controlului deținuților de către alte bande care au recurs la un adevărat masacru.

Atacul sângeros din septembrie, cel mai grav din istoria Ecuadorului

Aproape 300 de deținuți au murit doar în acest an, în închisorile din Ecuador, însă violențele din septembrie, iscate între bandele rivale, au fost cele mai grave din istoria Ecuadorului.

La acea vreme, deținuții dintr-o aripă a închisorii se târau printr-o gaură pentru a avea acces la o altă aripă, unde atacau membrii bandei rivale. Sute de ofițeri și soldați ai armatei s-au mobilizat pentru a recâștiga controlul asupra închisorii.

Sângerosul atac din septembrie, în care unii deținuți au fost decapitați, a atras atenția asupra influenței tot mai mari, în Ecuador, a bandelor criminale transnaționale, precum cartelurile din Sinaloa și Jalisco New Generation din Mexic.

Închisorile sunt arhipline

La începutul acestei luni, într-un interviu acordat BBC, președintele Guillermo Lasso a insistat că guvernul său recâștigă controlul nu numai asupra închisorilor, ci și asupra zonelor din Ecuador – controlate până acum de traficanții de droguri.

În prezent, închisorile din Ecuador găzduiesc cu aproximativ 9.000 de deținuți mai mult decât au fost proiectate să primească, spun oficialii. Penitenciarul din  Guayaquil a fost proiectat pentru un număr maxim de 5.300 de deținuți, însă în prezent aici sunt închiși 8.500 de deținuți.

author avatar
Alina Costache
400 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger