AcasăNewsBilant negru in Grecia

Bilant negru in Grecia

Sezonul turistic a fost mancat de flacari

80 de persoane au fost ucise de incendiile violente care au distrus localitatea turistica si costiera Mati, aflata la 30 de kilometri est de Atena iar zeci de persoane sunt date disparute, au anuntat ieri pompierii.

Sezonul turistic a fost mancat de flacari

Aproximativ 200 de peraoane, din care 23 de copii, au fost ranite dar autoritatile se tem ca bilantul victimelor este departe de a se fi incheiat.Incendiile forestiere sunt frecvente in Grecia dar in acest an seceta a creat conditii propice pentru declansarea incendiilor. Seceta si vanturile violente din ultimele zile au agravat situatia. Cei care au scapat cu viata din infernul din Mati au descris scene apocaliptice: oameni goniti de flacari care sareau in mare, persoane care s-au asfixiat in masini in timp ce incercau sa fuga in timp ce pinii se aprindeau instantaneu ca niste torte. ”Armaghedon”, titra cotidianul Ethnos pentru a sublinia amploarea catastrofei. Salvatorii au relatat scene de cosmar precizand ca au descoperit cadavre apartinand mai multor familii unite intr-o ultima imbratisare, dupa ce victimele realizasera ca nu mai pot scapa cu viata. Ieri, un miros puternic de lemn si plastic ars plutea pe strazile din Mati. Iarba si copacii s-au prefacut in scrum iar din case au rimas doar ruine.

Primarii localitatilor afectate spun ca numarul victimelor va creste

Ateismul premierului a adus napasta

Surprinzator, pe Internet, episcopul Ambrisios din Kalavryta a invocat mania lui Dumnezeu care l-ar fi pedepsit pe premierul Alexis Tsipras pentru ateismul sau. Biserica Ortodoxa Greaca s-a grabit sa nu puna paie pe focul inca nestins, delimitandu-se de acuzatiile prelatului.

Guvernul ii va scuti pe supravietuitori de taxa funciara si plata curentului electric in acest an

Dar, in acest climat tensionat, au inceput deja polemici cu privire la gestiunea catastrofei din partea autoritatilor. Cel mai mare cotidian de opozitie, ”Ta Nea” a criticat ”incapacitatea si esecul guvernului de a-si proteja cetatenii la cativa kilometri de capitala”. Alte voci au denuntat ”un mecanism guvernamental inexistent la nivel de coordonare si actiune”. Guvernul lui Tsipras a dat rapid asigurari ca toate familiile vor fi despagubite, funeraliile se vor face pe cheltuiala statului iar supravietuitorii vor fi scutiti in acest an de taxa funciara si plata electricitatii.

Romania sare si ea

Aeronava C 27 J Spartan a decolat ieri catre Atena

O aeronava C-27 J Spartan, configurata pentru stingerea incendiilor, precum si o aeronava C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Fortelor Aeriene Romane au decolat ieri, 25 iulie, cu destinatia Atena, pentru a actiona in sprijinul fortelor de interventie in zona Attica, devastata de incendiile manifestate in ultimele zile. Aeronavele sunt deservite de aproximativ 20 de militari – piloti, personal navigant si personal auxiliar.MAI, prin IGSU,  a notificat marti, partenerii europeni asupra disponibilitatii de sprijin a Romaniei, iar autoritatile elene au confirmat, in cursul serii trecute, prin portalul informational dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protectie civila al UE, nevoia interventiei fortelor si mijloacelor oferite de tara noastra.

Avionul Fortelor Aeriene Romane configurat pentru interventii in caz de incendiu

author avatar
Tudor Borcea
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger