AcasăNewsBerlinul este dator-vandut unui orasel german: cateva trilioane de euro

Berlinul este dator-vandut unui orasel german: cateva trilioane de euro

Berlinul a catadixit sa plateasca simbolic un gulden pentru datoria de trilioane de euro

In arhivele oraselului Mittenwalde, aflat la 30 km de Berlin, a fost descoperit un document potrivit caruia capitala Germaniei datoreaza micii asezari cateva… trilioane de euro.

Berlinul a catadixit sa plateasca simbolic un gulden pentru datoria de trilioane de euro

O cercetatoare din Germania a dat recent peste un document pentru care milioane de berlinezi ii vor „multumi” intens si nemarginit.

1 Guilder

Stergand praful de pe cateva documente aflate in arhivele oraselului Mittenwalde, femeia a gasit un inscris vechi de aproape 500 de ani, referitor la o datorie.

Potrivit Financial Times, imprumutul fusese acordat in 1562 de primaria din Mittenwalde autoritatilor din Berlin si se ridica la suma 400 de guilderi (guldeni). Potrivit inscrisului, Berlinul avea sa plateasca o dobanda de 6% pe an, iar faptul ca documentul nu a fost anulat, asa cum se procedase in alte cazuri, denota ca, in prezent , capitala Germaniei are o restanta la plata reprezentand echivalentul a 112 milioane de euro. De fapt, „putin” mai mult, intrucat, prin ajustarea sumei cu inflatia si dobanzile aferente (compuse, penalizatoare etc), se ajunge la colosala valoare de… cateva trilioane de euro.

Datoria – platita simbolic

Autoritatile din Berlin sunt periodic „incomodate” cu astfel de inscrisuri, deoarece o data la cateva decenii mai apare cate un document prin care primaria berlineza este somata sa plateasca diverse datorii vechi de secole. Legislatia actuala nu permite insa achitarea acestor datorii decat sub forma simbolica, astfel ca, si in cazul celor 400 de guilderi, s-a optat pentru plata formala a unui gulden inscriptionat cu 1539, anul imprumutului.

author avatar
Arpad Dobre
267 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger