AcasăNewsBerea, mai scumpă vara aceasta! Războiul din Ucraina a majorat prețul malțului

Berea, mai scumpă vara aceasta! Războiul din Ucraina a majorat prețul malțului

bereBere mai scumpă de la 1 august. Cum explică producătorii majorarea de preț

O halbă cu bere va costa în această vară, când va fi cald și setea mare, semnificativ mai mult decât acum. Creșterile de preț sunt determinate de o combinație de factori, inclusiv inflația și războiul din Ucraina.

Cei care s-au aflat în capitala Angliei pentru evenimentele care au marcat Jubileul de platină al Reginei Elisabeta a II-a a rămas șocați de costul unei halbe de bere.

Berea s-a scumpit cu peste 70% în ultimii 15 ani

Prețul mediu al unei halbe a crescut cu peste 70% de la criza financiară de acum aproape 15 ani, de la 2,30 lire sterline în 2008 la 3,95 lire sterline, potrivit cercetării companiei de consultanță CGA, citată de The Guardian.

Într-un pub din Londra, prețul mediu al unei halbe a fost de 8,06 lire sterline – cel mai mare preț pe care l-a înregistrat vreodată, în sondajul său asupra a peste 5.550 de baruri și pub-uri.

Cea mai ieftină bere a fost în Lancashire, unde o halbă a costat 1,79 lire sterline.

Ucraina, al patrulea producător mondial de orz

Dacă prețurile ar fi urmat doar inflația între ianuarie 2008 și aprilie 2022, costul unei halbe ar fi fost de 3,35 lire sterline, a raportat Financial Times. Din 2020, cifrele CGA arată că prețul unei halbe a crescut cu peste 7%. Sunt de așteptat creșteri suplimentare.

Creșterile de preț au fost determinate de o combinație de factori, inclusiv inflația și războiul din Ucraina. Țara a fost al patrulea producător mondial de orz, un ingredient cheie în bere. Analiştii Bernstein au avertizat că costurile malţului ar putea ajunge la 70%.

author avatar
Andreea Vlad