AcasăNewsBEC da liber la frauda electorala!

BEC da liber la frauda electorala!

BEC a hotarat sa schimbe regulile in timpul jocului, stabilind ca buletinele de vot mazgalite de alegatori, precum si cele cu mai multe stampile aplicate vor fi considerate valabile.

MODIFICARE. Buletinele de vot stampilate de mai multe ori vor fi considerate valabile

Dornici probabil sa intre in istorie, membrii Biroului Electoral Central au decis ca a sosit momentul sa revolutioneze sistemul de vot din Romania. Si uite asa, in premiera absoluta, anul acesta buletinele de vot stampilate de mai multe ori nu vor mai fi anulate, ci luate de bune. Pentru ca hotararea a surprins pe toata lumea, reprezentantii BEC au oferit si explicatii suplimentare: ”In cazul in care stampila cu mentiunea <<votat>> este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile, fara sa atinga vreun alt patrulater, votul este considerat valabil exprimat”. Culmea, desi s-a dorit o masura care sa combata furtul de voturi, un fel de antitod al metodei ”elasticul” (amularea votului in timpul numararii prin aplicarea  stampilei de rezerva pe buletin), decizia BEC nu face decat sa ofere noi oportunitati de fraudare partidelor politice.

Promotie 2 in1: o injuratura si un vot

Cu gandul la romanii care au multe pe suflet, membrii BEC au introdus in categoria ”valabil exprimate” si buletinele care contin mesaje mai mult sau mai putin ortodoxe la adresa candidatilor, considerate nule la alegerile precedente. Prin urmare, alegatorul poate acum sa voteze si sa injure in acelasi timp, cu conditia sa stampileze corect, in patrulater.

Pirvulescu: BEC sa nu mai interpreteze legea

Hotararea Biroului Electoral Central este o eroare. Cel putin asa considera, Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, care sustine ca BEC trebuie sa vegheze la buna aplicare a legilor si nu sa le interpreteze dupa ureche. ”Biroul Electoral Central nu este instanta si nu are dreptul sa interpreteze legea. Din acest motiv am propus si in trecut ca atributiile birourilor electorale sa fie impartite intre Autoritatea Electorala Permanenta si curti de contencios electoral”, a declarat Pirvulescu, aratand ca prezenta in BEC a reprezentantilor partidelor politice atrage din start suspiciuni asupra deciziilor luate aici.

author avatar
Adelina Ionicel
481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger